Rajčatová polévka s kukuřicí, fazolemi a kroupami - postup přípravy
Tuto verzi rajčatové polévky zaručeně neznáte a možná představuje ten milník v životě všech, kteří jinak polévky z rajčat z duše nesnášejí. S těmi ze školní jídelny má totiž pramálo společného a její chuť je naprosto jedinečná a skvěle vyvážená.
Ingredience
Cibuli nasekejte na kostičky a v hrnci s rozehřátým olejem a kouskem rozpuštěného másla ji nechte zesklovatět. Poté přidejte mleté maso, které vařečkou důkladně rozmělněte, a nechte jej orestovat dozlatova.
Nakrájejte červenou papriku na drobné kostičky, které přihoďte do hrnce s cibulí a orestovaným masem. Přidejte jemně nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek, rajčatovou pastu a jedno na kostičky nakrájené, předem oloupané rajče. Obsah hrnce promíchejte a nechte vše společně restovat.
Kroupy (nebo slzovku) vsypte do misky s vodou a důkladně je propláchněte, aby pustily škrob a nabobtnaly. Poté vodu slijte a zrna vsypte do polévky. Přilijte rajčatovou šťávu a 1 litr vody, přisypejte sůl a cukr a vše důkladně promíchejte. Přiklopte pokličku a vše na mírném ohni nechte vařit 20 až 25 minut.
Zatímco se polévka vaří, vyklopte do misky kukuřici a bílé fazole z konzervy, posypejte je lžičkou sladké papriky, sušeným rozmarýnem, bazalkou a zalijte citrónovou šťávou. Ingredience důkladně promíchejte a výslednou směs vsypte do vroucí polévky. Promíchejte a pokračujte ve vaření na mírném ohni dalších 10 až 15 minut.
Nakonec nasekejte najemno kopr nebo jinou oblíbenou zelenou bylinku, vsypte ji do hotové polévky, promíchejte, odstavte z ohně a podávejte.
Videopostup krok za krokem