Rajská omáčka s hovězím masem - postup přípravy
Rajská omáčka má snad ještě více variant než guláš, a to už je co říci. Vyzkoušejte třeba osvědčený recept od zkušené kuchařky, paní Ladislavy Šatavové.
Ingredience
Hovězí maso vložte do hrnce, přidejte k němu trochu soli, bobkový list, pár kuliček nového koření a celého černého pepře a vše zalijte studenou vodou tak, aby bylo maso úplně ponořené. Vodu přiveďte k varu, stáhněte žár na mírnou úroveň a pokračujte ve vaření, dokud není maso úplně měkké.
Jakmile je maso uvařené, oloupejte cibuli, očistěte mrkev, celer a petržel a vše nasekejte nadrobno. Kořenovou zeleninu můžete nastrouhat. Cibuli orestujte v hrnci na troše rostlinného oleje. Přidejte strouhanou mrkev, celer a petržel, posypejte ji trochou tymiánu a vše za častého míchání restujte, dokud mrkev nepustí barvu do tuku.
Zeleninu posypejte trochou cukru a nechte jej zkaramelizovat. Do tohoto základu přihoďte jeden bobkový list, pár kuliček nového koření a černého pepře. Vše zalijte rajčatovým protlakem a nechte jej chvíli restovat, aby ztratil typickou nakyslost. Obsah hrnce poté zalijte vývarem z uvařeného hovězího masa. Do hrnce s omáčkou přidejte drcená rajčata z konzervy a 1 krabičku rajčatového pyré a vařte, dokud veškerá zelenina zcela nezměkne.
Mezitím si vedle v pánvičce připravte světlou jíšku z másla a trochy hladké mouky. Přidejte do ní jednu naběračku omáčky, dobře rozmíchejte, tuto směs vlijte do hrnce a míchejte, dokud se veškerá jíška v omáčce nerozpustí.
Zahuštěnou omáčku nechte 10 minut provařit, odstavte ji ze sporáku a propasírujte ji přes sítko, abyste ji zbavili koření a větších kousků zeleniny. Omáčku dochuťte solí, cukrem a podle chuti trochou octa, případně dalším kořením dle vašich chutí a zvyklostí. Hotovou omáčku zjemněte kouskem másla a podávejte ji s na plátky nakrájeným hovězím masem a s houskovým knedlíkem či těstovinami.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.