Recept na domácí majonézu, kterou snadno a rychle připravíte doma - postup přípravy
Dnes se podíváme na recept na domácí majonézu. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších omáček, kterou používáme do salátů. Někdo ji má za škodlivou pochutinu. Při nadměrné konzumaci to tak může být, ale stejnou věc bychom mohli říct o mnoha dalších surovinách. Připravte si domácí recept z dostupných ingrediencí a nebudete litovat.
Ingredience
Připravte si hlubokou, úzkou nádobu, ve které budete majonézu připravovat. Potřebovat budete také tyčový mixér. Opatrně do nádoby rozklepněte vejce. Dávejte ale pozor, aby se nepoškodil žloutek. Přidejte rafinovaný rostlinný olej, olivový olej, ocet nebo citronovou šťávu. Poté přidejte také hořčici, sůl, cukr a mletý bílý pepř.
Malý tip pro dokonalou majonézu. Objem olivového oleje by měl být maximálně ¼ celkového množství oleje, který použijete na majonézu. Pokud ho použijete více, majonéza bude hořká. Vinný ocet můžete také nahradit jablečným octem nebo citronovou šťávou, pokud nemáte žádný druhy octu po ruce. Chuť těchto surovin je velmi podobná a budou všechny fungovat stejně dobře.
Nyní vezměte do ruky tyčový mixér a ponořte do ke dnu mísy. Zakryjte žloutek, zapněte ho na plnou rychlost a nezvedejte, dokud minimálně polovina směsi nezbělá. Následně pomalu mixér zvedněte a pokračujte v mixování, dokud nezískáte dokonale hladkou a krémovou konzistenci. Proces a délka výroby majonézy bude záviset především na vlastnostech vašeho mixéru.