Recept na šťavnatý roastbeef - postup přípravy
Mnoho lidí se do přípravy rostbífu vlastně nepouští, protože se obávají neúspěchu. V podstatě se ale jedná o velice jednoduchý proces, který zvládne i začátečník. Upečte si dokonalý pokrm, který ocení celá vaše rodina. Jíst jej můžete jak na oběd, svačinu, tak i na večeři.
Roastbeef
Marináda
Pepřová omáčka
Maso na roastbeef by mělo v marinádě odpočívat alespoň 24 hodin. Proto začněte den předem a pusťte se do směsi na marinování. Do misky si vlijte trochu brandy, osolte, opepřete, zakápněte anglickou hořčicí, olejem, přidejte jemně nasekaný rozmarýn a dobře promíchejte. Polovinu marinády následně naneste ze všech stran na hovězí roštěnec a dobře promněte (zbytek směsi si nechte na podlévání a pečení). Posléze maso vložte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a uložte do chladničky.
Po uplynutí doby marinování vyjměte maso z lednice a opékejte ho na rozpálené pánvi s olejem dozlatova, aby si udrželo v sobě šťavnatost. Nakonec ho vyjměte a nechte chvíli stranou. Mezitím si předehřejte troubu na 140 °C. K ruce si vezměte pekáček a do něj nalijte zbylou marinádu a umístěte hovězí roštěnec. Maso ještě jednou potřete, pak pokrm vložte do trouby a pečte hodinu až hodinu a půl. Kontrolovat byste měli teplotní sondou, kolik stupňů Celsia má hovězí uvnitř. Ideální teplota je cca 60 °C. Až se roštěnec upeče, hned ho z trouby nevyjímejte. Odpočívat by měl v teple alespoň čtvrt hodiny. V mezičase se pusťte do pepřové omáčky.
Na menší pánvi si dejte rozpustit máslo. Až bude rozpálené, dejte na něj opražit kuličky pepře. Poté přidejte hořčici, víno a míchejte. Asi za 15 minut vlijte smetanu, přisypte sůl, případně i pepř a promíchejte.
Vaše omáčka je hotová. Podávejte ji spolu s plátky roastbeefu a čerstvou bagetkou.
Přejeme dobrou chuť.