Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Řez Obližprst s vanilkovým krémem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 23 minut

Řez Obližprst s vanilkovým krémem - postup přípravy

Řez Obližprst s nadýchaným vanilkovým krémem je tak dobrý, že si po jeho ochutnání, budete chtít olíznout všechny prsty. Příprava je jednoduchá a rychlá.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Korpus

Vanilkový krém

Zdobení

K navlhčení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte korpus. Vaječné bílky vlijte do mísy od robota a začněte je šlehat při nejnižších otáčkách. Asi po minutě otáčky o něco zvyšte a postupně do bílků přisypávejte cukr. 

2. KROK

Jakmile vznikne tuhý sníh, přidejte do něj, po jednom, vaječné žloutky a pokračujte ve šlehání. Mezitím, v jiné míse, smíchejte olej s kakaem. 

3. KROK

Za stálého šlehání do vaječné směsi vlévejte, velmi pomalu, teplou vodu. Šlehání vypněte a do směsi vmíchejte mouku. 

4. KROK

Tip: Aby vzniklo hladké a nadýchané těsto bez hrudek, mouku, před použitím, prosejte a přidejte ji nadvakrát.

5. KROK

Po troškách do těsta vmíchejte kakaovou směs. Vzniklé kakaové těsto vlijte na plech, vyložený pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut. 

Poznámka: Po upečení korpus vyndejte z trouby, přikryjte ho pečicím papírem a nechte ho vychladnout.

6. KROK

Tip: Doba pečení je závislá na vlastnostech vaší trouby. Zda je těsto upečené, zjistíte pomocí špejle, kterou do něj zapíchnete. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.

7. KROK

Zatímco se peče korpus, připravte si vanilkový krém. Vaječné žloutky smíchejte s mlékem a hladkou moukou. Tekutinu přeceďte, abyste se zbavili případných hrudek a přelijte ji do hrnce.

Poznámka: K přípravě krému je vhodné použít co nejčerstvější vajíčka.

8. KROK

Do tekutiny vmíchejte cukr s vanilkovým extraktem a směs zahřívejte, za stálého míchání, 3–4 minuty do zhoustnutí. 

Tip: Mouku můžete nahradit kukuřičným škrobem nebo pudinkem v prášku.

9. KROK

Krém nechte chladnout a zpracujte máslo, které nejprve šlehejte 1–2 minuty a poté do něj, po částech, vešlehejte vychladlý krém. 

Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, přikryjte ho potravinovou fólií tak, aby se ho přímo dotýkala.

10. KROK

Z korpusu odstraňte pečicí papír, korpus překlopte na jiný plech a jeho povrch seškrábejte. 

Poznámka: Nejlépe jde seškrabávání povrchu korpusu na druhý den, pokud máte dostatek času pro přípravu.

11. KROK

Korpus navlhčete rumem a potřete ho vanilkovým krémem, který zarovnejte do hladka. Dezert vložte do lednice, kde ho nechte ztuhnout. Mezitím připravte sníh z bílků k ozdobení dezertu. 

12. KROK

Ve vodní lázni, vyšlehejte vaječné bílky s cukrem. Jakmile se cukr rozpustí a vznikne sníh, přelijte směs do mísy od robota. 

Poznámka: Směs z vaječných bílků by měla mít 74–76 °C, abyste ji mohli bezpečně konzumovat.

13. KROK

Horkou bílkovou směs šlehejte, při vysokých otáčkách, minimálně 15 minut. Za stálého šlehání do sněhu přilijte citronovou šťávu a sníh přeložte do cukrářského sáčku s ozdobnou hlavicí. 

14. KROK

Okraje vychlazeného dezertu zarovnejte pomocí teplého nože a dezert nakrájejte na kostičky, které ozdobte sněhem z bílků. 

Tip: Každou kostičku můžete posypat barevným cukrářským zdobení, které dezertu dodá slavnostnější a veselejší vzhled. Dezert můžete posypat také kousky čokolády.

15. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

16. KROK

Videopostup krok za krokem

17. KROK

Zdroj receptu: LiViera Desserts

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů