Rozlítaný španělský ptáček z hovězího masa - postup přípravy
Inspirujte se rychlým a jednoduchým receptem na rozlítaného španělského ptáčka podle Youtube kanálu Vaříme s Mozkem. Maso je křehké, šťavnaté a má výraznou chuť.
Ingredience
Pro začátek uvařte vejce tak, že je vložíte do vroucí vody a budete je vařit 10 minut. Po této době vejce vyjměte, nechte vychladnout, oloupejte je a nakrájejte je na kousky.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Hovězí maso položte na prkýnko, přikryjte ho sáčkem a jemně ho vyklepejte. Poté ho osolte, opepřete z obou stran a odložte bokem.
Poznámka: Sáček slouží k zabránění ostřikování šťávy z masa po okolí. Zároveň maso chrání před poškozením.
Nakládané okurky nakrájejte na malé kousíčky, vložte je do mísy a přidejte k nim nakrájený špek a uvařená nakrájená vejce. Nakrájejte na kolečka párky a na kousky anglickou slaninu. Obě ingredience přidejte do směsi s okurkami.
Maso nakrájejte na větší kousky, vložte ho do mísy a pomažte ho plnotučnou hořčicí ze všech stran. Na pánvi rozpalte olej a osmažte na něm cibuli. K cibuli přidejte maso a důkladně ho orestujte. Celý proces potrvá přibližně 7 minut.
Maso posypte tymiánem, směs zamíchejte a přendejte ji do rozpáleného hrnce. Přisypte všechny pokrájené ingredience, které promíchejte s masem, vše zalijte vodou a vařte 20 minut.
Do hrnce přidejte také mouku rozmíchanou ve vodě pro zahuštění.
Tip: Místo vody můžete maso zalít vývarem. Použít můžete také bujón v kostce nebo vaničce.
Rozlítaného španělského ptáčka můžete podávat s vařenou rýží nebo houskovým knedlíkem. Rýži můžete ozdobit petrželkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem