Rozmarýnová sušená rajčata s česnekem - postup přípravy
Až vyzkoušíte recept na domácí sušená rajčata provoněná rozmarýnem a provensálskými bylinkami, ty z obchodu už nikdy nekoupíte. Skvěle se hodí do omáček, do slaného pečení a salátů, ale také do pomazánek.
Ingredience
Sklenice včetně víček a veškerého nádobí, které budete při zavařování používat, ponořte do hrnce s vodou s mycím přípravkem na nádobí. Přidejte balení jedlé sody a nechejte projít varem po dobu alespoň 10 minut. Sklenice a ostatní nádobí vyskládejte na plech a nechte vyschnout.
Rajčata důkladně omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Následně je nakrájejte na měsíčky a vykrojte z nich bubáky. Poté je vyskládejte na plech s pečicím papírem.
Očistěte česnek a nakrájejte ho na malé kostičky. Nakrájená rajčata osolte a podle své chuti oslaďte cukrem. Následně je posypte provensálskými bylinkami a nakrájeným česnekem.
Připravená rajčata vložte do předehřáté trouby a pečte je 1 hodinu při teplotě 130 °C. Dvířka trouby úplně nezavírejte a vložte do nich například vařečku, aby mohla uniknout vlhkost.
Rajčata naskládejte do sklenice a přidejte 2 snítky rozmarýnu. V hrnci si ohřejte olivový olej a postupně ho nalijte po lžících do naplněných sklenic. Poté je pečlivě uzavřete víčkem a skladujte na tmavém místě.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem