Sádlová pomazánka se slaninou a jablky - postup přípravy
Také milujete k večeři chleba s nějakou pomazánkou? A co takhle dopřát si obyčejné sádlo? Je to sice stará tradiční receptura, ale stále má své příznivce. A poté co vyzkoušíte tento recept, stane se i vaším oblíbeným jídlem. Zkuste netradiční sádlo s jablky podle starého polského receptu. Je to velmi originální pomazánka ze sádla, slaniny a různých aromatických koření. Právě tato rozmanitost ingrediencí tomuto jídlu dodává šmrnc a zajímavost. Hodí se jak na běžnou konzumaci, tak i jako pohoštění pro přátele. Zkuste ji a nebudete litovat.
Ingredience
Slaninu v tomto receptu lze nahradit i tučnější částí vepřového dle vaší chuti. Nakrájejte slaninu spolu se sádlem na střední kostky. Dejte obojí do pánve se silným dnem a tuk úplně roztopte. Když se sádlo a slanina osmaží dozlatova, přidejte k ní na kostičky nakrájenou cibuli. Vše řádně promíchejte a přidejte ke směsi i najemno nasekaný česnek. Vše promíchejte, a ještě krátce orestujte. Po minutě nebo dvou přidejte i koření a nastrouhaná jablka. Je lepší použít spíše kyselá, a ještě dostatečně pevná jablka, která se nerozvaří příliš rychle. Společně provařte dalších 20 minut na mírném ohni.
Poté nalijte směs do skleněných uzavíratelných nádob. Nádoby nechte nejprve otevřené vychladnout a poté přemístěte do lednice. Nechte zatuhnout a poté už můžete dle libosti servírovat. Nejlépe se tato pomazánka konzumuje chlazená. Natřete ji na čerstvý chleba a podávejte společně s nakládanými okurky nebo cibulkami.
Pomazánce můžete dodat nový chuťový rozměr tím, že přidáte různé druhy koření. Namísto majoránky je možné použít třeba provensálské koření nebo bazalku. Skvěle chutná také s čerstvou pažitkou nebo petrželkou ze zahrádky.