Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sedmihradský guláš s kysaným zelím

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Sedmihradský guláš s kysaným zelím - postup přípravy

Inspirujte se klasickým receptem na sedmihradský guláš podle Youtube kanálu Recepty bez brepty. Recept vařily už naše babičky, které dokázaly připravit vynikající pokrmy s výraznou a zajímavou chutí.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vepřové maso nakrájejte na větší kousky a nadrobno nakrájejte oloupanou cibuli. V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte k němu cibuli, osolte ji a osmažte ji dohněda – potrvá to asi 10 minut. Poté přidejte k cibuli maso a ochuťte ho kmínem. 

2. KROK

Ingredience zamíchejte a restujte je 10 minut. Do směsi přidejte papriku a restujte další minutu – ne déle, aby paprika nezhořkla. 

Tip: V případě, že by se vám obsah hrnce začal přichytávat ke dnu, podlijte jej lžící vody a pokračujte v restování.

3. KROK

Do hrnce nalijte vodu tak, aby bylo maso skoro celé ponořené a vařte ho pod pokličkou do změknutí – potrvá to asi 60 minut. Zatímco se sedmihradský guláš vaří, připravte si zelí. 

4. KROK

Zelí vložte do horké vody a vařte jej 10 minut, do změknutí. Do jiného hrnce dejte vařit brambory v osolené a okmínované vodě – potrvá to 20–25 minut. Uvařené zelí sceďte a vmíchejte ho do guláše.

5. KROK

Poznámka: Zelí a brambory je nutné vařit zvlášť, protože, pokud byste ingredience vařili dohromady, brambory by se neuvařily.

6. KROK

V míse smíchejte smetanu s moukou a guláš směsí zahustěte. Vše ochuťte solí a vařte na mírném ohni 10 minut.

Tip: V případě, že by byl guláš příliš hustý, přilijte do něj trochu vařící vody.

7. KROK

Guláš podávejte dohromady s uvařenými bramborami, ozdobený nasekanou petrželkou. 

Tip: Máte-li rádi pikantnější guláš, přidejte do pokrmu více pepře.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Recepty bez brepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů