Sladký chlebíček s meruňkovým džemem a strouhaným kokosem - postup přípravy
Sedm základních surovin, trouba a pár minut volného času. To je vše, co potřebujete k vytvoření báječného meruňkového chlebíčku s kokosem, který vás i vaše strávníky zaručeně nadchne. Kromě toho můžete zapojit fantazii a podle své chuti ho dozdobit. Co takhle do těsta přimíchat kousky sušených meruněk?
Ingredience
Do mísy vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim 50 gramů cukru, jednu lžičku vanilkového cukru a vše elektrickým šlehačem vyšlehejte do jemné pěny. Přilijte olej a mléko a vsypte hladkou mouku s práškem do pečiva a znovu prošlehejte, abyste získali husté, ale polotekuté těsto.
Připravte si formu na biskupský chlebíček, kterou velkoryse vymažte máslem a vysypejte ji hladkou moukou tak, aby byly pokryté všechny stěny i dno. Vlijte do formy asi polovinu připraveného těsta. Do misky nalijte meruňkový džem a promíchejte ho, aby zvláčněl. Polévkovou lžící ho cikcak nalijte na povrch těsta ve formě a zalijte ho druhou polovinou těsta. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 30 minut. Po dopečení chlebíček vyklopte z formy, posypejte ho strouhaným kokosem a podávejte.
Bonus navíc: Pokud zatoužíte po oživení tohoto receptu, můžete vynechat meruňkový džem a kokos a vytvořit voňavý skořicový chlebíček. Ten vytvoříte tak, že vyšleháte tři vajíčka s 200 gramy cukru do bílé pěny. Do ní přilijte půl hrnku mléka a čtvrt hrnku rostlinného oleje, ochutíte vanilkovou esencí a mletou skořicí a smícháte s 250 gramy hladké mouky a 10 gramy prášku do pečiva.
Hotové těsto vlijte do formy na biskupský chlebíček, kterou jste vytřeli máslem a vysypali hladkou moukou, a pečte jej při teplotě 170 °C po dobu 36 minut. Pokud chcete, můžete do těsta vmíchat trochu jablek pokrájených na jemné kostičky.