Slavná maďarská fazolová polévka - postup přípravy
Maďarská fazolová polévka s uzeným masem, klobásou a rajčaty je tak chutná a vydatná, že vydá za kompletní hlavní jídlo. Pokud proto míváte často naspěch, připravte si ji do zásoby, druhý den totiž chutná ještě mnohem lépe.
Ingredience
Uzené maso nakrájejte na hrubé kostky, vsypte je do hrnce, zalijte 2 litry vody a nechte 30 minut vařit.
Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a osmažte ji v pánvi s trochou olivového oleje dorůžova.
Nakrájejte klobásu na kolečka a přihoďte je do pánve k cibuli. Obojí společně restujte do zezlátnutí. Mezitím nasekejte na drobné kostičky mrkev, kterou rovněž přidejte do pánve k cibuli a klobáse. Nakonec přidejte také nadrobno nakrájenou sladkou papriku, feferonku a dva stroužky česneku. Přísady v pánvi promíchejte a nechte restovat.
Do misky vyklopte rajčata z konzervy, zaprašte je jednou polévkovou lžící hladké mouky a dobře promíchejte. Tuto směs pak nalijte k restované zelenině a klobáse v pánvi. Promíchejte a přidejte dvě naběračky vývaru z hrnce s uzeným masem, které se zatím vaří vedle v hrnci.
Obsah pánve posypejte solí, sladkou paprikou a sušeným tymiánem, promíchejte a nechte na mírném ohni ještě 10 minut probublávat. Po jejich uplynutí vyklopte celý obsah pánve do hrnce s vařeným uzeným masem. Promíchejte, přidejte fazole z konzervy i s nálevem a nechte vše společně pod pokličkou ještě 20 minut vařit.
Nakonec nasekejte kopr nebo petrželku nadrobno, přihoďte jej do hrnce s polévkou a nechte ještě 5 minut dojít. Hotovou polévku rozdělte do talířů a podávejte samotnou nebo s čerstvým pečivem.