Slavnostní kuřecí aspik s křepelčími vejci - postup přípravy
Kuřecí aspik je velmi jednoduchý na výrobu, ale pokud ho chcete mít opravdu hezký, stojí za to si vyhrát s jeho nazdobením. Na svátečním stole se bude dokonale vyjímat.
Ingredience
Nalijte do hrnce 1,2 litru vody a dejte vařit kuřecí stehna, oloupanou mrkev a cibuli. Podle chuti přidejte koriandr a černý pepř. Když se maso začne vařit, odstraňte z vývaru pěnu a osolte. Po 20 minutách odstraňte mrkev a cibuli a vařte, dokud nebude maso měkké. Uvařte si natvrdo křepelčí vejce (můžete použít i slepičí).
Vývar slijte a přeceďte. Z masa stáhněte kůži, vykostěte ho a nakrájejte na kusy. Z uvařené mrkve nakrájejte kolečka a vykrajovátkem vykrájejte ozdoby. Vejce si přepulte, pár oliv pokrájejte na kolečka, připravte si semena granátových jablek a sterilovaný hrách. Želatinu v misce smíchejte se 100 mililitry vody, pak ji dejte rozehřát do mikrovlnné trouby nebo vodní lázně, nalijte do vývaru a zamíchejte.
Na dno formy 25×12 centimetrů nalijte půl naběračky vývaru a dejte doprostřed 3 rozpůlená vejce do řady spolu s mrkví. Vše ozdobte trochou semínek granátového jablka, hráškem, olivami a petrželkou. Dejte do ledničky ztuhnout. Poté na vrch přidejte vrstvu masa, přilijte vývar a po stranách dejte poloviny vajec, trochu mrkve, hrášku, semínek granátového jablka a olivy. Přidejte opět maso a nakonec ho zalijte vývarem, aby vše bylo ponořené.
Dejte aspik na několik hodin ztuhnout do lednice. Pak ho vyklopte z formy a servírujte nakrájený na plátky.