Slavný koláč z pánve s karamelem a pomerančem - postup přípravy
Pokud jste student na koleji nebo právě pobýváte na chatě, kde máte jenom vařič a pánvičku, ale přesto máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, nezoufejte. Máte vše, co k jejímu upečení potřebujete. Ten nejjednodušší recept na domácí koláč právě leží před vámi. A není to žádná náhražka, jedná se o zcela plnohodnotný, parádní dezert s vrstvou karamelu a čerstvým pomerančem.
Těsto
Další
Ve slupce nakrájejte dva pomeranče na silnější plátky, z nichž poté oloupejte slupku. Díky krájení ve slupce budou pomerančové plátky lépe držet tvar.
Do pánve nasypejte 16 gramů cukru a přidejte kousek másla. Na středním plameni začněte pánev zahřívat, dokud se máslo nerozpustí. Pak směs míchejte, dokud se nepromění na zlatavý karamel. Do horkého karamelu v pánvi pak vyskládejte oloupaná pomerančová kolečka tak, abyste jimi pokryli celé dno pánve.
Do hluboké misky vyklepněte jedno vajíčko a zasypejte ho 50 gramy cukru. Přidejte i vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci a půl skleničky oleje. Metličkou vše smíchejte do hladké a homogenní konzistence. K té pak přilijte mléko a pokračujte v míchání. V několika krocích do hmoty zapracujte také hladkou mouku a prášek do pečiva a vytvořte husté, polotekuté těsto.
Těsto nalijte do pánve na pomeranče v karamelu. Přiklopte pánev pokličkou a na mírném ohni pomalu duste po dobu 30 minut. Po uplynutí této doby vyzkoušejte párátkem, zda je těsto dostatečně propečené. Pokud je po vytažení párátko vlhké s kousky těsta, nechte koláč ještě chvilku na sporáku. Pokud je párátko suché, vypněte oheň a s pomocí velkého plochého talíře vyklopte koláč z pánve ven. Nyní už stačí jen tuto dobrotu nakrájet na porce a podávat se šálkem voňavého čaje nebo kávy.