Smažené kefírové koblížky s bylinkami - postup přípravy
Koblížky všichni milují. Napadlo vás ale někdy vyzkoušet je na slaný způsob? Horké bylinkové koblížky z kefírového těsta jsou naprosto luxusní záležitost, která okouzlí každého vašeho hosta a potěší i vaše děti jako skvělá a chutná večeře. Vyzkoušejte je třeba pomazané česnekem a zasypané sýrem, jako se podávají langoše, případně je můžete jen potřít tatarskou omáčkou či kečupem. Pokaždé budou naprosto skvělé.
Ingredience
Do misky nalijte kefír a osolte ho jednou lžičkou soli. Rozklepněte k němu dvě vajíčka a vidličkou či metlou je rozšlehejte do jednolité konzistence. Přidejte k nim prášek do pečiva a rozpuštěné máslo a stále míchejte. Po částech pak ke směsi přisypávejte ještě mouku a zadělejte měkké těsto.
Umyjte zelené bylinky pod proudem studené vody a osušte je papírovými utěrkami. Ostrým nožem pak bylinky nasekejte na jemné kousky a přidejte je do těsta. Znovu těsto prohněťte tak, aby se dobře smísilo s bylinkami. Nechejte těsto v misce, kterou přikryjte kusem přilnavé potravinářské fólie a nechte ho odpočívat asi 10 až 15 minut.
Pak lehce nakynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a válečkem ho vyválejte na asi 1 centimetr silnou placku. Kulatým kráječem na pizzu rozdělte těsto na čtverce o velikosti zhruba 5 krát 5 centimetrů.
Na kamnech si rozehřejte pánev s vyšší vrstvou rostlinného oleje. Když je dostatečně horký, vložte do něj čtverečky těsta a smažte na mírném ohni z obou stran dozlatova. Pokud máte, můžete použít fritovací hrnec.
Po dosmažení voňavé koblížky položte na tác vyložený několika vrstvami papírových utěrek, abyste odsáli přebytečný tuk po smažení. Vyrovnejte pochoutku na talíř a podávejte se svou oblíbenou omáčkou.