Smažené krokety z odpalovaného těsta s cuketou a mrkví - postup přípravy
Máte rádi cukety? Ale co se ptáme, tyhle cuketové kroketky nadchnou i ty, kteří jinak zeleninu, včetně cuket, příliš v oblibě nemají. Pokud byste rádi obohatili svůj jídelníček o něco zdravého, ale nevíte, jak to předložit své rodině, pak tyhle smažené kuličky budete milovat všichni.
Ingredience
Cuketu omyjte, odkrojte konec se stopkou a zbytek, aniž byste ji loupali, nastrouhejte na hrubém struhadle. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji nahrubo k cuketě. Oloupejte malou cibuli a rovněž ji nastrouhejte na hrubém struhadle, případně ji nasekejte ostrým nožem na velmi jemné kousky. Všechny druhy zeleniny vložte do prostornější mělké misky, posypejte trochou soli, promíchejte a nechte chvíli odležet, aby zelenina pustila přebytečnou šťávu.
Na kamnech v kastrůlku zahřejte 250 ml vody, do které přidejte na kostky pokrájené máslo. Mezitím smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva. Když voda vře a máslo se úplně rozpustí, vsypte do hrnce směs mouky a prášku do pečiva a vařečkou bez ustání míchejte, dokud nezískáte hutné těsto.
Odstavte ho z kamen a promíchejte ho do soudržné pastovité konzistence, kterou rozprostřete po celém dně kastrůlku. Po jednom přidávejte k těstu vajíčko a pokaždé ho důkladně rozmíchejte. Nejsnáze to půjde elektrickým robotem.
Odleželou zeleninu důkladně vyždímejte od přebytečné vody a přendejte ji do hrnce s odpalovaným těstem. Důkladně je promíchejte do jednolité směsi. Lžičkou odebírejte kousky těsta a formujte z nich kulaté hrudky. Nyní máte dvě možnosti. Buďto krokety upéct v troubě (na 220 °C), což je zdravější, anebo je fritujte v oleji, což je sice méně zdravé, zato chuťově bohatší.