Smažené nadýchané placky s jarní cibulkou - postup přípravy
Pokud vás už nebaví klasické přílohy, vyzkoušejte smažené nadýchané placky s jarní cibulkou. Jejich využití je velmi univerzální, a proto si je můžete vychutnat s pečeným či grilovaným masem, různými pomazánkami, se salátem, avšak i samotné chutnají skvěle.
Těsto s jarní cibulkou
Na pomazání
Jarní cibulku očistěte a nakrájejte ji na malé kousky. Poté ji přendejte do větší mísy a přidejte k ní vejce, sůl a vodu. Poté vše pečlivě promíchejte.
Ke směsi přisypte hladkou mouku a vypracujte nelepivé těsto. Poté ho přendejte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na 8 stejně velkých dílů.
Ruce si pomažte olejem a z každého dílu vytvořte bochánek, který přendejte na talíř vymazaný olejem. Poté doprostřed každého bochánku udělejte prstem důlek.
Těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte ho odpočinout po dobu 10 minut. Mezitím si rozpalte olej. Do talíře nasypte 2 lžíce hladké mouky, kterou poté zalijte rozpáleným olejem.
Do moučné směsi přidejte sůl a rozpuštěné máslo. Vše spolu pečlivě promíchejte. Bochánek přendejte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho do obdélníku. Výška těsta by měla mít 2–3 mm.
Těsto potřete moučnou směsí. Poté kratší stranu přehněte do poloviny těsta a to stejné udělejte na druhé straně. Vniklý proužek poté opět potřete směsí.
Vytvořený pruh těsta lehce natáhněte a poté ho srolujte do tvaru šneka. Konec proužku zahněte směrem dolů a lehce ho zatlačte. Postup opakujte u všech bochánků a poté je nechte 15 minut odpočívat.
Jednotlivé šneky poté přendejte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte je do tvaru placky. Ta by měla být široká přibližně 5–6 mm.
Pánev vymažte olejem a na mírném plameni placku opékejte, dokud nezíská zlatavou barvu s hnědými puchýřky. Poté je můžete ihned servírovat.
Tip: Po upečení můžete placky potřít rozpuštěným máslem se syrovým či pečeným česnekem a nasekanou čerstvou petrželkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.