Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí houskový knedlík

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí houskový knedlík - postup přípravy

Houskový knedlík patří v českých luzích a hájích k neodmyslitelným přílohám ke zdejším omáčkám a pečeným masům. I když jsou ty kupované docela dobré, nad domácí není, nehledě na nesrovnatelné pořizovací náklady. Pokud nevíte, kudy na ně, zkuste je podle receptu od paní Andy Chudobové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do misky prosejte hladkou mouku, uprostřed kopičky utvořte důlek a rozdrobte do něho čerstvé droždí (případně vsypte to instantní). Zasypejte ho trochou cukru a zalijte trochou (asi 3 lžíce) vlažného (ale ne horkého) mléka. Jemně promíchejte a nechte asi 15 minut v teple stát, dokud se na hladině mléka nezačne tvořit pěna.

2. KROK

Zatímco čekáte, než vzejde kvásek, nakrájejte na drobné kostičky rohlíky či housky. Do misky vyklepněte vajíčko a rozšlehejte ho dohladka se zbylým mlékem. Výslednou směs nalijte do mísy k mouce a vzešlému kvásku a začněte hníst těsto. Po chvilce přidejte také pokrájené pečivo a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte těsto pružné a nelepivé konzistence. Z něho zformujte kouli a v zakryté míse ho nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout.

3. KROK

Z vykynutého těsta vymačkejte vzduch a na pomoučněné ploše ho trochu prohněťte. Rozdělte jej na 2 díly a z nich zformujte šišky. Ty zakryjte utěrkou a opět je nechte asi 15 minut nakynout.

4. KROK

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli. Když voda divoce bublá, vhoďte do ní knedlíky, které zpočátku jemně odstrkujte ode dna, aby se nepřipálily. Postupně se šišky odlepí samy a vystoupají k hladině. Průběžně je otáčejte, aby byly dobře provařené, a nechte je vařit 15 až 20 minut.

5. KROK

Po dovaření jeden z knedlíků rozpulte a propíchejte vidličkou, aby zevnitř vyšla ven pára a uvařené těsto se uvnitř knedlíků nesrazilo. Pak už jen nakrájejte knedlíky na plátky a podávejte se svou oblíbenou omáčkou či pečeným masem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů