Snadná brokolicová polévka s krutony a bylinkovým dipem - postup přípravy
Brokolice nepatří mezi nejpopulárnější druhy zeleniny, za což můžou především nedostatečné zkušenosti kuchařů, kteří ji připravují. Ve skutečnosti jsou pokrmy s brokolicí jedněmi z těch nejlahodnějších, jaké můžete připravit, a tato polévka je toho zářným příkladem.
Ingredience
K podávání
Cibuli očistěte a nakrájejte ji na drobné kostičky. V hrnci rozehřejte trochu másla a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Mezitím nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle a přisypejte ji do hrnce k zrůžovělé cibuli. Pokračujte společně ve smažení 3 až 5 minut.
Oloupejte brambory a nakrájejte je na drobné kostičky, které vsypte k orestované cibuli a mrkvi. Promíchejte a všechny tři druhy zeleniny společně 5 minut opékejte.
Zatímco se cibule, mrkev a brambory smaží, rozdělte jednu velkou brokolici nebo 2 menší na růžičky, které ještě rozkrájejte na drobnější kousky. Když je zelenina v hrnci osmahnutá, přihoďte k ní brokolici, vše zalijte 1,5 litrem vody nebo zeleninového vývaru, přisypejte 1 polévkovou lžíci soli a podobné množství mletého muškátového oříšku, promíchejte a pod pokličkou nechte vařit 30 minut.
Zatímco se polévka vaří, připravte bylinkový dip k podávání. Bez něho to totiž není vůbec ono!
Do úzké misky nalijte jogurt, přidejte jemně pokrájenou jarní cibulku a nasekaný malý svazek kopru. Směs podle chuti osolte a opepřete a promixujte ji tyčovým mixérem dohladka.
Veku nebo bagetu nakrájejte na menší kostičky, vhoďte je na pánev, posypejte solí a česnekovým práškem, zakapejte olivový olejem a za občasného míchání je osmahněte ze všech stran dozlatova, což bude trvat kolem 5 až 7 minut.
Brokolicový krém rozdělte do misek, přihoďte pár osmahnutých krutonů, vše zalijte bylinkovým dipem a podávejte.
Videopostup krok za krokem