Snadné domácí hranolky - postup přípravy
Není nutné je kupovat mražené v sáčku. Hranolky jsou nejlepší domácí, z čerstvých brambor. Recept jak na ně, aby byly snadné a chutnaly, vám ukážeme. Díky němu bude příprava hračkou.
Ingredience
Základem každých hranolek jsou brambory. Tento recept není výjimkou. Jako první brambory oloupejte a dále je nakrájejte na zhruba centimetrové plátky. Z nich následně nakrájejte klasické hranolky. Takto postupujte u všech vašich brambor. Důležité je zachovávat pokud možno stejné velikosti, kvůli následnému optimálnímu prosmažení.
Brambory do vody
Brambory je třeba zbavit přebytečného škrobu, proto je nutné jednotlivé hranolky vložit do mísy s vodou. Do té následně přidejte také ocet. Vše promíchejte a nechte pár minut odstát. Potom vodu slijte a bramborové hranolky nechte důkladně okapat a oschnout nejlépe na papírové nebo klasické utěrce.
Ochucení hranolek
Aby se bramborové hranolky povedly, je třeba k nim následně nasypat škrob, se kterým je důkladně promícháte. V této fázi můžete alternativně přidávat i jiné koření, jako třeba červenou papriku, kterou smícháte se škrobem a následně s hranolky. Fantazii se zde meze nijak nekladou a záleží jenom na vašich preferencích. Na začátku však použijte jenom klasický škrob.
Klasické smažení
Hranolky vložte do síta a poté buď do fritovacího hrnce, nebo je můžete vložit do hrnce klasického, s rozpáleným olejem. Smažte do doby, dokud hranolky nebudou mít potřebnou zlatavou barvu. Pozor, ať nejsou příliš připálené.
Podávejte s omáčkou
Můžete si je dát se samotným kečupem, ale lépe uděláte, když ho smícháte s chilli omáčkou a dále lisovaným česnekem. Vytvoříte lahodný dip, který se k domácím hranolkům skvěle hodí. Zde samozřejmě můžete i experimentovat a vytvořit si domácí majonézu nebo tatarskou omáčku, dip ze zakysané smetany nebo jogurtu, či mnoho dalších variací.