Snadný koláč s jablky jako od babičky - postup přípravy
Dezert k čaji nebo gurmánská snídaně. Tak může posloužit báječně voňavý jablkový koláč na plech, který je přesně to pravé ořechové (nebo jablečné?) pro sychravé podzimní dny. K jeho přípravě potřebujete jen pár základních surovin a zvládne ji i začátečník.
Ingredience
Jablka dobře umyjte, oloupejte slupku, rozkrájejte je na čtvrtiny a zbavte je stopek a jadřinců. Čistou dužninu pak rozkrájejte na tenké proužky, vložte ji do hluboké misky, zakapejte citronovou šťávou a dobře promíchejte.
Do jiné misky vyklepněte tři vajíčka, přisypejte k nim krystalový a vanilkový cukr a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do jemné bělavé pěny. Přilijte mléko a olej a pokračujte ve šlehání. Přes sítko pak do směsi přidejte hladkou mouku a prosejte i jeden sáček prášku do pečiva. Přihoďte špetku soli a dále šlehejte, dokud nezískáte jednolité, hladké a polotekuté těsto.
Plech na pečení o rozměrech 23 x 30 centimetrů vymažte máslem a dno vysypejte krystalovým cukrem (můžete ho vynechat, ale spolu s jablky krásně zkaramelizuje, což je neskutečně lahodné). Nasypejte do plechu jablka a rozprostřete je rovnoměrně po celém dně. Navrch pak nalijte připravené těsto a stěrkou jej rozetřete po celém povrchu jablkové vrstvy.
Vložte plech s těstem do trouby předehřáté na 170 °C a pečte koláč asi 30 až 35 minut. Zda je dost propečený, zkontrolujete s pomocí zapíchnutého párátka (pokud je suché a nelepivé, můžete koláč vyndat z trouby. Jestliže je vlhké se zbytky těsta, je třeba jej dopéct). Hotový koláč nechte vychladnout a jeho povrch podle chuti zaprašte moučkovým cukrem. Pokud chcete, můžete koláč pomazat třeba jablkovou nebo meruňkovou marmeládou.