Speciální třívrstvý smetanový dort s ovocnou želatinou na sušenkovém korpusu - postup přípravy
Speciální a luxusní nepečený dezert je jediný svého druhu. Může se pochlubit hodně vysokou vrstvou dvojité krémové náplně a podmanivě lahodným sladkým ovocným želé na povrchu. Nic lahodnějšího už neexistuje! Příprava přitom není nijak obtížná, zvládne ji i začátečník a stojí pár korun.
Korpus
Krém
Šlehačka
Ovocné želé
V misce smíchejte vodu s pomerančovou šťávou a rumem. Připravte si velký obdélníkový tác pokrytý pečicím papírem a balíček sušenek. Každou sušenku namočte do směsi pomerančové vody a vyrovnejte na tác tak, abyste dohromady vytvořili jednotný korpus.
Poté připravte pudinkový krém. Do hrnce nalijte mléko a přiveďte ho k varu. V misce smíchejte pudinkový prášek s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidejte také špetku soli a promíchejte. Odeberte z hrnce jednu naběračku horkého mléka a nalijte ji do sypké směsi. Energicky a vytrvale míchejte, dokud se prášek zcela nerozpustí v mléce. Nesmějí vám zůstat žádné nerozmíchané hrudky. Poté tuto směs nalijte do hrnce s vroucím mlékem. Oheň stáhněte na minimum a za stálého míchání pudink vařte až do zhoustnutí.
Když je pudink dostatečně hustý, odstavte ho z kamen, zakryjte ho potravinářskou fólií tak, aby ležela na hladině a nevytvořil se tak škraloup, a nechte jej zchladnout. Jakmile pudink získá pokojovou teplotu, vyklopte ho do hluboké misky, přidejte k němu změklé máslo a elektrickým šlehačem obě přísady vyšlehejte dohladka.
Hotový pudinkový krém naneste na vrstvu sušenek a rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy. Nyní nalijte smetanu do mísy a vyšlehejte z ní pevnou pěnu. Tu pak rozetřete na pudinkový krém a dort vložte do lednice alespoň na hodinu, aby obě vrstvy krému náležitě ztuhly.
Zatímco se dort chladí, připravte ovocnou želatinu. Ovoce vložte do hrnce a rozmixujte ho ponorným mixérem na hustou pastu. Přidejte k ní moučkový a vanilkový cukr, postavte hrnec na kamna a na mírném ohni a za stálého míchání přiveďte ovoce k varu. Vařte a míchejte směs tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí a ovoce nezíská hustou a lesklou konzistenci. Pak hrnec odstavte z kamen a nechte trochu zchladnout. Přitom jej udržujte v teple. Podle návodu na obalu rozpusťte želatinu a postupně ji přimíchejte k ovocnému rozvaru.
Ovocnou směsí pak přelijte povrch dortu, rozetřete ji do roviny a vraťte zpátky do lednice na dalších pár hodin, aby se sušenky nasákly vlhkostí, želatina ztuhla a příchuti surovin se náležitě propojily. Hotový dort nakrájejte na kostky a podávejte s voňavým šálkem čaje nebo kávy.