Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šťavnaté cuketové řízky

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Šťavnaté cuketové řízky - postup přípravy

Chcete si odlehčit alespoň na jeden den jídelníček? Potom si připravte šťavnaté cuketové řízky, ke kterým se perfektně hodí třeba vařené brambory omaštěné máslem a také nejrůznější studené omáčky. Pokrm ovšem můžete konzumovat i jen tak k dobrému pivu či vínu.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si omyjte pečlivě cuketu a odkrojte její konce. Následně ji překrojte napůl a vytvořte menší plátky. Ty vložte do mísy, posolte, opepřete a ochuťte lisovaným stroužkem česneku. Vše důkladně promíchejte a nechte pár minut stát. Cuketa pustí šťávu, kterou pouze odlijete.




Obalování cukety a její smažení

Nyní je potřeba připravit těstíčko k obalování. V míse si promíchejte vejce spolu s kefírem, hladkou moukou, solí a případně i pepřem. Pak ve směsi obalujte cukety, které jste předtím vložili do hladké mouky.

Zeleninu smažte na rozpáleném rostlinném oleji z obou stran dozlatova. Před servírováním nechte okapat přebytečný tuk na papírových utěrkách.

Servírování cuketových řízků

Hotové cuketové řízky podávejte teplé třeba s již zmíněnými vařenými brambory. Hodit se ovšem bude i bramborová kaše. K pokrmu můžete podávat i dip ze zakysané smetany a lisovaného česnekového stroužku. Přejeme vám dobrou chuť!

Tipy na závěr

Pakliže budete chtít těstíčko k obalování cuket vylepšit, můžete do něj klidně přidat i jemně nasekané bylinky (petržel, koriandr, kerblík, majoránka), chilli anebo třeba jemně strouhaný sýr. Ve zmíněné směsi lze obalovat nejen cukety, ale třeba i sladké čerstvé papriky, mrkve, petržel, lilky anebo celer.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů