Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sterilované lečo z cukety

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 200 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Sterilované lečo z cukety - postup přípravy

Zavařená zelenina přijde v zimě vhod, brzy ale zjistíte, že některé druhy využijete častěji než jiné, jako například sterilované lečo z cukety. Hodí se k masu nebo třeba do gulášů, omáček i samotné.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Cuketu omyjte, odkrojte konce, a pokud je většího vzrůstu s velkými semeny, můžete vydlabat střed. U mladých cuket to není nutné a můžete je nechat celé. Očištěné cukety nakrájejte na úzké proužky zhruba tak velké, jako bývají bramborové hranolky, a vložte je do velkého hrnce.

2. KROK

Bílé papriky i chilli papričku očistěte od stopky, semeníků a zbytků semínek a česnek oloupejte. Všechny tyto druhy zeleniny semelte v mlýnku na maso s hrubým nástavcem a přidejte je do hrnce k cuketám.

K cuketové směsi přidejte hrnek cukru, jeden hrnek rostlinného oleje a půl hrnku octa. Jako míru používáme hrnek o objemu 250 ml. Nakonec přidejte do směsi dvě polévkové lžíce soli a rajčatový protlak. Vše promíchejte a nechte jednu až tři hodiny stát, aby cuketa pustila šťávu.

3. KROK

Po třech hodinách marinování postavte hrnec na sporák a přiveďte tekutinu k varu. Nezapomeňte směs čas od času promíchat a vařte zeleninu 40 minut. Zároveň po stejně dlouhou dobu sterilizujte zavařovací sklenice. Po uplynutí doby vaření naplňte sterilizovanou sklenici cuketovou směsí a pevně uzavřete rovněž sterilizovanými víčky.

4. KROK

Uzavřené sklenice vyskládejte vedle sebe, zakryjte je teplou dekou nebo ručníkem a nechte je velmi zvolna do druhého dne vychladnout na pokojovou teplotu. Poté sklenice uložte do sklepa, spíže či do regálu na chodbě. Lečo snadno vydrží i při pokojové teplotě.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů