Sterilované lečo z cukety - postup přípravy
Zavařená zelenina přijde v zimě vhod, brzy ale zjistíte, že některé druhy využijete častěji než jiné, jako například sterilované lečo z cukety. Hodí se k masu nebo třeba do gulášů, omáček i samotné.
Ingredience
Cuketu omyjte, odkrojte konce, a pokud je většího vzrůstu s velkými semeny, můžete vydlabat střed. U mladých cuket to není nutné a můžete je nechat celé. Očištěné cukety nakrájejte na úzké proužky zhruba tak velké, jako bývají bramborové hranolky, a vložte je do velkého hrnce.
Bílé papriky i chilli papričku očistěte od stopky, semeníků a zbytků semínek a česnek oloupejte. Všechny tyto druhy zeleniny semelte v mlýnku na maso s hrubým nástavcem a přidejte je do hrnce k cuketám.
K cuketové směsi přidejte hrnek cukru, jeden hrnek rostlinného oleje a půl hrnku octa. Jako míru používáme hrnek o objemu 250 ml. Nakonec přidejte do směsi dvě polévkové lžíce soli a rajčatový protlak. Vše promíchejte a nechte jednu až tři hodiny stát, aby cuketa pustila šťávu.
Po třech hodinách marinování postavte hrnec na sporák a přiveďte tekutinu k varu. Nezapomeňte směs čas od času promíchat a vařte zeleninu 40 minut. Zároveň po stejně dlouhou dobu sterilizujte zavařovací sklenice. Po uplynutí doby vaření naplňte sterilizovanou sklenici cuketovou směsí a pevně uzavřete rovněž sterilizovanými víčky.
Uzavřené sklenice vyskládejte vedle sebe, zakryjte je teplou dekou nebo ručníkem a nechte je velmi zvolna do druhého dne vychladnout na pokojovou teplotu. Poté sklenice uložte do sklepa, spíže či do regálu na chodbě. Lečo snadno vydrží i při pokojové teplotě.