Studentský řízek s hospodským zelným salátem - postup přípravy
Studentský řízek nebo také řízek pro chudé je svérázný recept, který frčel během minulého století právě mezi chudými studenty. Obalený kus měkkého salámu ale může být lahůdkou i dnes, stačí sehnat kvalitní gothaj a připravit jej podle receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty.
Studentský řízek
Hospodský zelný salát
Bílé hlávkové zelí nakrájejte na tenké nudličky, vložte ho do hrnce či mísy, posypejte lžičkou soli, cukru a drceným kmínem, přidejte lžíci octa a rukou ho důkladně promněte. Směs nechte v chladu 2 hodiny uležet.
Kus kvalitního salámu gothaj nakrájejte na plátky široké asi 1 cm a na povrchu vytvořte špičkou nože mělké zářezy ve tvaru mřížky.
V misce rozšlehejte vajíčka dohladka, do vedlejšího talíře si nasypejte mouku a do druhého strouhanku. Každý plátek salámu obalte nejprve v mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance.
V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu rostlinného oleje a osmažte v něm obalené plátky salámu po obou stranách dozlatova. Během smažení lžící přelévejte povrch řízků, který není ponořen v oleji.
Hotové řízky nechte okapat od přebytečného tuku po smažení a podávejte je spolu s vařeným bramborem, kopečkem zelného salátu a trochou tatarské omáčky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.