Švédské masové kuličky, které se rozplývají na jazyku - postup přípravy
Tradiční masové kuličky se smetanovou omáčkou a bramborovou kaší je spojení, které si vychutnáte kdykoli jen budete chtít.
Masové kuličky
Omáčka
Brusinkový džem
Bramborové pyré
Nejdříve připravte masové kuličky. Chléb namočte do mléka a rozmačkejte vidličkou. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na pánvi s trochou oleje nebo másla. Petrželku nasekejte nadrobno. Maso vložte do mísy, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte vejce, cibuli, česnek, chléb a petrželku. Promíchejte. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 30 minut do lednice.
Oškrábejte, nakrájejte na kousky a uvařte brambory se špetkou soli. Mezitím připravte brusinkovou směs. Do hrnce vložte mražené brusinky, cukr a trochu vody. Za stálého míchání přiveďte k varu. Poté přidejte skořici, promíchejte a vařte 5 minut na mírném ohni. Brusinky rozmixujte mixérem a směs nalijte do misky. Nechte je vychladnout.
Navlhčete si ruce vodou a z mletého masa vytvarujte kuličky. Měli byste získat asi 35 masových kuliček. Do pánve dejte trochu rostlinného oleje a opékejte kuličky 4-5 minut z každé strany do zlatova.
Nyní si připravte omáčku. Do pánve po kuličkách přidejte 2 lžíce másla, 2 lžíce mouky a míchejte. Po dvou minutách přidejte vývar a míchejte, dokud nezhoustne. Přidejte smetanu, sójovou omáčku a hořčici. Promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu a přidejte masové kuličky. Poté vařte dalších 15 minut pod pokličkou.