Top vajíčková pomazánka – recept a postup - postup přípravy
Někteří říkají, že na čerstvé pečivo není nikdy nic lepšího. Ale jenom za jednoho předpokladu. A tím je, že bude připravena top vajíčková pomazánka. Recept a postup jak na ni, vám přinášíme. Budete překvapeni tím, jak jednoduše se dá nachystat něco, co má zcela famózní chuť.
Ingredience
Pokud nemáte připraveny vejce vařená, je třeba je dát nejprve vařit. Vložte je do studené vody, přiveďte ji k varu, když se začnou vařit, zmírněte teplotu a vařte asi 10 minut. Potom vodu vylijte, natočte studenou a počkejte, až budou vajíčka chladná. Klidně je můžete dát vychladit i do lednice, nebo krátce do mrazáku. Lepší však je nechat je chladnout při pokojové teplotě. Stačí, když budete na přípravu vajíčkové pomazánky myslet s předstihem. Když mají potřebnou nízkou teplotu, oloupejte je.
Vezměte vejce a začněte je strouhat na jemném struhadle. Tím vytvoříte základ, ke kterému už jenom přidáte ostatní ingredience, jako je hořčice, máslo a také pomazánkové máslo. Všechno důkladně, ale opatrně promíchejte, aby se propojily chutě. Také nezapomeňte pomazánku osolit a opepřit, pro doladění její chuti. Tady budou hrát hlavní roli především vaše chuťové pohárky, protože každý má jiné chutě.
Top vajíčková pomazánka se může jevit jako hotová, ale my v této fázi doporučujeme počkat, dát ji nejméně na hodinu do lednice a nechat ji odležet. Potom ji vyndejte, ochutnejte a v případě potřeby ještě přidejte trochu soli a pepře. Když není potřeba, nasekejte pažitku a jiné bylinky, vmíchejte je do pomazánky a až teprve nyní je hotová. Pro podávání je nejlepší čerstvé pečivo, a je jedno, zda se bude jednat o chléb, rohlík, housku, bagetu, nebo cokoliv jiného.