Turecký chléb bez hnětení - postup přípravy
Vynikající turecký chléb si můžete upéci doma, aniž byste se zdržovali hnětením. Těsto přesto vykyne a chléb je po upečení skvěle nadýchaný a chutný.
Na těsto (sklenice = 200 ml)
Na potření a posyp
Dejte do mísy sklenici teplé vody, cukr a sušené droždí a vše zamíchejte. Přidejte skleničku mouky a dokonale směs promíchejte. Přikryjte mísu a nechte 15 až 20 minut kynout.
Přidejte další skleničku teplé vody a promíchejte. Pak přidejte 3 skleničky mouky, lžičku soli a promíchejte, abyste získali soudržné těsto. Přikryjte ho a nechte cca 90 minut kynout.
Vál si posypejte moukou, vyklopte na něj těsto a to také poprašte moukou, aby se nelepilo. Vytvarujte ho do koule a pak rozdělte na dvě části. Z každé udělejte podlouhlý bochánek. Ten pak roztáhněte do podlouhlé placky, obraťte a dotáhněte. Placky dejte na plech vyložený pečicím papírem. V polovině jeho šířky udělejte záhyb, aby se placky neslepily, a nechte je 25–30 minut kynout.
Smíchejte mouku na potření se studenou vodou, pak přidejte vroucí vodu a promíchejte, pak dodejte žloutek a opět zamíchejte. Směsí oba chleby potřete. Udělejte do nich prsty vzor (viz video), opět je potřete vaječnou směsí a navrch nasypejte sezamová semínka. Mohou být světlá i tmavá. Nakonec dejte chleby péct do předehřáté trouby na 250 °C po dobu 15 minut.