Tvarohová štola - postup přípravy
I když beránek k Velikonocům tradičně patří, čas od času možná přijde vhod změna. Vyzkoušejte místo něj letos tvarohovou štolu, která vypadá i chutná báječně a můžete ji upéct, i když zrovna nevlastníte formu na beránka. O svůj oblíbený recept se s námi podělila paní Vladimíra Bosáková.
Ingredience
Smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva, moučkovým a vanilkovým cukrem a propracujte tuto směs s tvarohem a změklým máslem. Přidejte dvě vajíčka a šťávu a ostrouhanou kůru z poloviny citrónu.
Vypracujte vláčné těsto, do něhož přimíchejte rozinky, kandované ovoce, na menší kousky nasekané mandle a vlašské ořechy. Utvořte z těsta šišku, položte ji na plech pokrytý pečicím papírem, její střed promáčkněte hranou ruky a přehněte ji.
Štolu vložte do trouby rozehřáté na teplotu 160 až 170 °C a pečte ji přibližně 45 až 60 minut. Správné propečení vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Po dopečení povrch štoly potřete 50 gramy rozpuštěného másla, posypejte ji moučkovým cukrem a nechte ji zchladnout. Pak už ji jen nakrájejte na porce a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.