Tvarohové vrkoče z kynutého těsta - postup přípravy
Po milovníky pečiva s tvarohem jsou tvarohové vrkoče skvělou volbou, navíc velmi dobře vypadají. Recept nám poskytla paní Renata Adámková.
Na těsto
Na náplň
Na potření
Z vlažného mléka, medu a droždí udělejte kvásek a několik minut počkejte, dokud nevzejde. Do mísy dejte smetanu, vejce, žloutek, rozpuštěné máslo, hladkou mouku, kukuřičný škrob (případně solamyl), hladkou mouku, sůl a cukr. Vypracujte hladké, nelepivé těsto, přikryjte ho a nechte hodinu kynout.
Z měkkého tvarohu v alobalu, žloutku, moučkového cukru, vanilkového cukru, rozinek a vanilkového pudinku umíchejte tvarohovou náplň.
Těsto rozdělte na 16 dílů, udělejte z nich bochánky a nechte je 30 minut pod fólií kynout. Poté z nich vyválejte ovál.
Na jednu polovinu oválu naneste náplň a přehněte a přikryjte ji druhou polovinou, spoje slepte prsty. Takto připravené těsto podélně 3krát nařízněte a pak 2krát stočte do věnečku. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 30 až 45 minut kynout.
Rozšlehejte žloutek s mlékem a vršek věnečků jím potřete. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte vrkoče 20 až 25 minut, musí být hezky zlatavé.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.