Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tvarohový koláč s trochou rozinek

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Tvarohový koláč s trochou rozinek - postup přípravy

Tvaroh má mnoho využití. Může být i základem lehčích, nadýchaných dezertů, které jsou díky němu plné bílkovin. Když se přidají správné ingredience a postup, vznikne pochoutka, která i zajímavě vypadá.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Tvarohový koláč začínáme těstem. Jeho hlavní ingrediencí je mouka, která by měla být nejprve prosátá a poté by měla zamířit do mísy. K ní se přidá prášek do pečiva. V oddělené nádobě se rozpustí máslo, ve kterém se rozmíchá třetina cukru, vanilková esence a také kakao. Vzniklá hmota se následně vlije k mouce a přidá se také 1 vejce. V tu chvíli se těsto začne důkladně zpracovávat, dokud nemá jednotnou, vláčnou, a hlavně také nadýchanou konzistenci. V tu chvíli se rozdělí na tři díly. Jeden z nich se vloží do mrazáku, zbývající se nechají odpočinout při pokojové teplotě. Dvě třetiny těsta se rozloží na plech vyložený pečicím papírem, který zamezí připalování.

2. KROK

Následně se na vrstvu těsta nanese tvarohová náplň. Jejím základem je tvaroh, zbytek cukru, 40 g rozpuštěného másla, 3 žloutky, rozinky a v případě zájmu je možné přidat i trochu vanilkové esence. Tvarohová náplň se důkladně promíchá, aby byly propojené jednotlivé chutě, ale aby i nadále měla svou vláčnost. Dále se k ní přimíchá sníh z 3 bílků.

3. KROK

Tvarohová náplň se už jenom nanese na vrstvu těsta na pečicím papíře. Základem je rozetřít ho rovnoměrně až do stran. Když je náplň nanesena, přichází na řadu chvíle pro vyndání třetiny těsta z mrazáku. To by mělo být tak tuhé, že by se mělo dát bez problémů strouhat. To se nastrouhá na hrubém struhadle na tvarohovou vrstvu. Opět je zde třeba zajistit, aby bylo těsto rozprostřeno bez problémů.

4. KROK

Takto připravený tvarohový dort už by měl jenom zamířit do trouby. Optimální teplotou pro pečení je 180 stupňů Celsia. Základem úspěchu je, aby horní část těsta, tedy nastrouhané kousky, dokonale zezlátly. To je signál, že je vše správně hotovo a dort se může z trouby vyndat. Při pokojové teplotě se nechá chladnout a následně se může podávat. Ideálně třeba s trochou šlehačky, ale nijak mu neuškodí ani přítomnost jakéhokoliv druhu ovoce.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů