Vaječná omeleta se zelím a koriandrem - postup přípravy
Mimořádně výživná vajíčka dodají tělu dostatek bílkovin i antioxidantů, ale nudná volská oka už skoro nikoho nelákají. Vyzkoušejte proto kombinaci s čerstvým zelím, koriandrem a jarní cibulkou. Tuto vaječnou zeleninovou omeletu skvěle dochutí česnek a trochu exotičnosti jí vnesou sezamová semínka. Ideálně vyváženou večeři si zamiluje každý pro její výtečnou chuť i snadnou přípravu.
Ingredience
Nabruste nože, jde se krájet! Připravte si hlávku, odstraňte z ní svrchní ovadlé nebo poškozené listy a na dřevěném prkénku rozpulte pomocí ostrého nože. Dávejte pozor, abyste se neřízli, protože ostří může sklouznout po hladkých zelných listech. Nožem opatrně nakrájejte zelí z jedné poloviny hlávky na co nejtenčí nudličky.
Nakrájené zelí přesuňte z prkénka do velké skleněné misky nebo jiné nádoby, do které se vejdou všechny ingredience. Omytý čerstvý koriandr si položte na prkénko a opět nožem nakrájejte nadrobno. Obdobně postupujte s česnekem a jarní cibulkou. Omytou ji nařežte na tenoučké plátky včetně zelených stonků, které obsahují velké množství vitamínu C a K. Veškerou zeleninu přidejte do misky.
Pomocí lžíce zeleninu v misce důkladně promíchejte. Poté do druhé misky rozklepněte čerstvé vejce, přilijte sójovou omáčku a zasypejte připravenou moukou. Přidejte špetku čerstvě namletého chilli. Pomocí metly směs dokonale vyšlehejte a hotovou omáčku vlijte do misky se zeleninou. Vše důkladně promíchejte.
Do pánve nalijte rostlinný olej a přidejte celý obsah misky. Zeleninu duste na mírném ohni pod pokličkou po dobu 8–10 minut. Dochuťte sezamovými semínky. Poté přiklopte pánev talířem a pečenou směs otočte směrem dolů a vraťte do pánve, aby se mohla opéct i druhá strana. Pečte přiklopené 5 minut. Na závěr přesuňte na talíř nebo podnos a nakrájejte na dílky. Můžete hned servírovat.