Velikonoční koláčky se 3 druhy náplní - postup přípravy
Díky tomuto receptu získáte nejen perfektní dezert po velikonočním obědu, ale také skvělou snídani. Velikonoční koláčky jsou křehké, nadýchané a plné bohaté chuti.
Těsto
Tvarohová náplň
Marmeládová náplň
Maková náplň
Na potření
Zdobení
Začněte s přípravou kynutého těsta. Teplé mléko smíchejte s čerstvým droždím, cukrem a směs nechte reagovat 7–10 minut na teplém místě.
V míse od robota smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva, solí, vanilkovým cukrem, cukrem krystal a citronovou kůrou.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.
Jakmile se ingredience propojí, přidejte kvásek, rum, rozpuštěné máslo, sádlo a vaječné žloutky. Mísu vložte do robota a těsto hněťte 7 minut.
Poznámka: Při ručním hnětení je nutné s těstem pracovat 10 minut.
Uhnětené těsto posypte trochou mouky, zakryjte ho potravinovou fólií a nechte ho kynout 40 minut na teplém místě. Mezitím připravte náplně.
1. Tvarohová náplň
Tvaroh smíchejte s moučkovým i vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidejte rozpuštěné máslo s rumem, vejce a ingredience vyšlehejte.
Tip: Vejce můžete nahradit 2 vaječnými žloutky a vyšlehaným sněhem z 1 bílku.
2. Marmeládová náplň
Švestková povidla smíchejte s vanilkovým cukrem a trochou rumu. Po důkladném promíchání ingrediencí vzniklou směsí naplňte cukrářský sáček.
3. Maková náplň
V rendlíku smíchejte mléko s cukrem, rozpuštěným máslem a směs zahřívejte 2–3 minuty, dokud se nezačne vařit. Poté ji odstavte z tepla a vmíchejte do ní mák.
Směs vraťte na teplo a vařte ji 1 minutu, za stálého míchání. Na závěr přidejte rum se skořicí a směs vložte do cukrářského sáčku, který vám usnadní aplikaci náplně na těsto.
Vykynuté těsto už nehněťte, ale rovnou ho vyválejte na plát o tloušťce 0,5 cm. Z těsta vykrojte kolečka o průměru 4,5 cm, která vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem.
V každém kolečku vytvořte důlek a okraje koleček potřete rozšlehaným vejcem. Důlky v polovině koleček pokryjte tvarohovou náplní, kterou střídavě ozdobte marmeládovou náplní, rozinkami a posypte nasekanými mandlemi.
Velikonoční koláčky nechte na plechu kynout ještě 10 minut a poté je pečte v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 13–14 minut.
Druhou polovinu koleček naplňte makovou náplní, kterou ozdobte marmeládovou náplní a posypte nasekanými mandlemi. Koláčky poté pečte stejně, jako ty s tvarohem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: LiViera Desserts