Velikonoční skořicový pletenec - postup přípravy
Vánočka nemusí nutně patřit pouze k Vánocům. Podobný pletenec ozdobí i velikonoční tabuli. Tento velikonoční pletenec se liší tím, co je uvnitř. Namísto klasických rozinek je plněný máslem a skořicovým cukrem, které vytvářejí na průřezu pohledné vzorování.
Ingredience
Droždí rozdrobte do misky a zalijte ho 200 ml teplého mléka. Přidejte dvě polévkové lžíce hladké mouky, dvě lžíce cukru a vše dobře promíchejte. Zakryjte směs utěrkou a nechte 10 minut v teple stát.
V kastrůlku na sporáku rozpusťte 60 gramů másla a nechte ho vychladnout. Aktivovaný kvásek vlijte do hluboké mísy, přidejte zchladlé máslo a 500 gramů hladké mouky. Přidejte 100 gramů cukru a dva vaječné žloutky a zadělejte hutné a nelepivé těsto. To zakryjte v míse utěrkou a nechte ho 30 minut v teple kynout.
Nyní rozpusťte dalších 50 gramů másla a opět jej nechte vychladnout. Pracovní plochu posypejte trochou hladké mouky a vyklopte na ni těsto, které rozdělte na 6 stejných dílů. Z každého zformujte kouličku. Z každé kouličky vyválejte tenkou, dlouhou a oválnou placku, kterou po celé ploše potřete rozpuštěným máslem.
Surový cukr smíchejte se dvěma lžičkami skořice a touto směsí hustě posypejte pláty pomazané máslem. Z delší strany pak těsto stočte do pevné roličky.
Všech šest pramenů spojte na jedné straně dohromady a zapleťte z nich pletenec. Pro podrobný návod na pletení se podívejte na video pod receptem.
Rozšlehejte v misce jedno vajíčko a potřete jím celý povrch skořicové pletýnky. Nakonec ji posypejte mandlovými vločkami a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C po dobu 20 minut. Poté ztlumte žár na 150 °C a nechte pletenec dopéct ještě 10 minut. Hotovou dobrotu nechte zchladnout a podávejte s hrnkem voňavého kakaa.