Vepřová roláda na houbách s dušenou rýží - postup přípravy
Rolády se spousta kuchařek bojí, není k tomu ale důvod. Vyzkoušejte recept na roládu na houbách od paní Ladislavy Šatavové, který se vám stoprocentně podaří.
Ingredience na roládu
Na dušenou rýži
Sušené houby namočte na 2 hodiny do vody, aby nabobtnaly. Libovou špičku bůčku podélně nařízněte tak, aby oba kusy zůstaly asi 2 centimetry spojené. Maso rozevřete, čímž vytvoříte velký plát. Ten rozklepejte paličkou, po celé ploše maso osolte a opepřete a potřete jej plnotučnou hořčicí.
V kastrůlku zpěňte na sádle cibulku a přidejte k ní na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Obojí společně opékejte dozlatova. Poté přidejte tenké proužky papriky kapie, podle chuti mražený či konzervovaný hrášek a také hrst směsi nasekané petrželky a libečku. Vše chvilku povařte společně, podle chuti osolte a opepřete a přidejte také vejce. Za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud se vejce nesrazí.
Směs odstavte ze sporáku, vyklopte ji na připravený plát masa a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy. Maso z delší strany stočte do pevné rolády a ovažte ji nití, aby se nerozbalovala. Ze všech stran roládu zvenčí osolte a opepřete a koření rukama vetřete do masa.
Pekáček položte na sporák, rozehřejte v něm trochu oleje nebo sádla a osmahněte v něm roládu ze všech stran dozlatova. Pak ji vyndejte na talíř a ve výpeku restujte druhou cibuli nakrájenou na nudličky, dokud neztmavne. Osmahnutou roládu okmínujte a vraťte ji zpátky do pekáče ke ztmavlé cibuli. Přidejte také namočené houby, podlijte trochou vody a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu okolo 2 hodin, v závislosti na vlastnostech trouby a velikosti rolády.
K upečené roládě připravte dušenou rýži. Vsypte propranou rýži do pekáče, osolte ji a přidejte k ní jednu malou cibuli, do níž napíchejte hřebíčky. Přidejte také bobkový list a kuličky nového koření a vše zalijte vodou tak, aby dosahovala zhruba do výšky 2 cm nad povrch rýže. Během pečení ji v případě potřeby dolijte. Přidejte také kapku oleje, přiklopte pekáč víkem a vložte vše do trouby péct, dokud rýže úplně nezměkne.
Roládu vytáhněte z trouby a šťávu pod ní zahustěte trochou mouky a vody. Vraťte pekáč zpátky do trouby a nechte šťávu ještě trochu provařit. Podle chuti omáčku dosolte a dopepřete a můžete vše podávat.