Vepřová žebírka na medu - postup přípravy
Pečená vepřová žebírka jsou dobrota, kterou ocení nejenom drsní muži. Touto lahůdkou zabodujete na jakékoliv domácí party a velmi potěšíte i svou rodinu, pokud žebírka na medu připravíte k obědu či k večeři. Stačí vám na ně jen pár základních přísad a efekt je přitom maximální.
Ingredience
Do misky nalijte tři polévkové lžíce tmavé sójové omáčky, přidejte sladkou chilli omáčku, jednu deci octa a dvě polévkové lžíce hrubozrnné hořčice. Dobře promíchejte a přisypejte ještě sušený česnek a hrubozrnnou sůl. Metličkou směs šlehejte tak dlouho, dokud se sůl a česnek nerozpustí v tekutých složkách a ty nevytvoří hladkou a jednolitou směs. Do té nakonec přidejte ještě 150 mililitrů tekutého medu (pokud máte zcukernatělý, rozpusťte ho ve vodní lázni, dejte ale pozor, aby její teplota nepřesáhla 40 °C) a ještě chvíli šlehejte, aby se med trochu rozpustil v tekutých složkách a přestal se lepit na metličku.
Vepřová žebírka umyjte pod tekoucí vodou a osušte je papírovými utěrkami. Vezměte silikonovou štětku a pomažte žebírka důkladně ze všech stran připravenou marinádou. Vložte připravená žebra do zapékací mísy nebo vymaštěného plechu na pečení, zalijte je případně zbylou marinádou a vložte do lednice nejméně na 3 hodiny, ideálně však přes noc, aby se důkladně nasákly chutí koření a ostatních složek marinády.
Druhý den si zapněte troubu, aby se předehřála na 150 stupňů Celsia a vložte do ní péct žebírka nejméně na hodinu a půl. Pak teplotu zvyšte na 200 °C a dopékejte ještě dalších 15 až 20 minut, abyste vytvořili zlatavou kůrčičku.
Dobrou chuť.