Vepřová žebra na zelných listech a rozmarýnové brambory - postup přípravy
Vepřová žebra lze připravit na sto různých způsobů, například pečená na zelných listech. Spolu s bramborami s rozmarýnem jsou naprosto vynikající.
Na žebra
Na brambory
Očistěte žebra, zbavte je blan a rozkrájejte na menší kusy. Dejte je do velké mísy. Rozkrájejte cibuli na půlkolečka a přidejte ji k masu. Poté ho okořeňte pepřem a mletým koriandrem. Dále přidejte 2 lžičky soli, majonézu, 2 lžíce olivového oleje a worcesterovou omáčku. Vše promíchejte a nechte maso 2 hodiny marinovat.
Kromě vepřových žeber můžete použít i hovězí nebo jehněčí. V tom případě ale celkovou dobu marinování prodlužte na 5–8 hodin.
Ze zelí oddělte celé listy, seřízněte řapíky a rozložte je na plech vymazaný olivovým olejem. Přidejte trochu bazalky, uzené papriky nebo jiného koření a osolte. Navrch rozložte marinované maso i s cibulí. Rozehřejte troubu na 200 °C a pečte maso 60 až 80 minut, dokud není krásně měkké. Pokud by se připalovalo, lze plech přikrýt alobalem.
Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je a dejte je vařit ve slané vodě se sodou. Na pánev dejte olivový olej, nasekejte rozmarýn a krátce ho osmažte. Potom k němu přidejte lisovaný česnek a smažte dál asi minutu, pozor ale, nesmí se připálit. Následně olej slijte přes síto, ale koření nevyhazujte.
Na plech rozložte pečicí papír. Brambory v míse smíchejte s kořeněným olejem a dejte je na plech. Ten vložte do trouby péct společně s masem, zhruba na 10 až 20 minut, aby se na bramborách vytvořila kůrka. Po dopečení je posypejte rozmarýnem s česnekem a podávejte k masu a zelným listům.