Větrníkový dort Paris-Brest - postup přípravy
Tradiční francouzský dezert, který odkazuje na cyklistický závod z Paříže do Brestu a zpátky v roce 1910, získává nový rozměr. A to doslova. Namísto klasických maličkých věnečků je tu hned celý velký dort. Jeho příprava je mírně složitější, začátečníci se mohou obávat zejména odpalovaného těsta. Ve skutečnosti to ale není tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát. Bez obav se do přípravy můžete pustit i bez větších zkušeností.
Krém
Odpalované těsto
Nejprve připravte vanilkový pudink, který je základní součástí krému. Do hrnce vyklepněte dvě vajíčka a vyšlehejte je metličkou s vanilkovým a obyčejným cukrem dohladka. Přidejte kukuřičný škrob a zapracujte ho do směsi. Postupně za stálého míchání přilévejte mléko. Když přidáte celých 500 ml, postavte hrnec na kamna a za stálého míchání pudink vařte až do zhoustnutí. Pak jej odstavte z kamen, přelijte do misky, zakryjte přilnavou fólií tak, aby ležela přímo na hladině pudinku (tak se nevytvoří škraloup), a nechte zvolna zchladnout na pokojovou teplotu.
Nyní je na řadě těsto. Do hrnce nalijte mléko a vodu, přidejte špetku soli a jednu čajovou lžičku cukru, na menší kousky rozkrájené máslo a vše zahřívejte na plotně tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí. Když je máslo zcela tekuté, odstavte na chvíli hrnec z plotny a přidejte do tekutiny hladkou mouku. Důkladně promíchejte, aby vzniklo kašovité těsto. Pak ho vraťte zpátky na plotnu a pokračujte v zahřívání a energickém míchání další 2 až 3 minuty. Odstavte ho z plotny a nechte ho další 3 minuty vychladnout.
Do misky vyklepněte tři vajíčka a rozšlehejte je metlou. Trochu rozšlehaného vajíčka přilijte k těstu a dobře ho zapracujte. Pak přilijte další trošku a znovu ho důkladně rozmíchejte. Pokračujte v přilévání a míchání, dokud těsto nezíská takovou konzistenci, že po vytažení vařečky vytvoří pružný „cancour“, který je ale pevný a neukápne dolů. Poté těsto naplňte do zdobicího sáčku.
Připravte si kus pečicího papíru, na který obkreslete dno kulaté dortové formy o průměru 18 centimetrů. Papír položte na plech a po obvodu nakresleného kroužku vytlačte ze zdobicího sáčku těsto v několika vrstvách na sebe.
Pokud vám těsto zbylo, vytlačte ho okolo věnce a upečte si profiterolky. Zbylým vajíčkem potřete povrch těstového kruhu a posypejte ho plátky mandlí. Vložte plech do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte dort po dobu 30 až 40 minut.
Po dopečení ho nechte mírně zchladnout a podélně ho rozkrojte ostrým nožem na dvě kruhové půlky.
Do misky vložte změklé máslo a vyšlehejte ho elektrickým šlehačem do jemné pěny. Po lžících pak přidávejte zchladlý pudink a dobře ho zašlehejte do másla. Touto směsí pak opět naplňte zdobicí sáček.
Spodní část věnce položte na tác a ze sáčku na něj vytlačte vysokou vrstvu krému. Ten pak uzavřete vrchní polovinou korpusu. Dort vložte alespoň na 3 hodiny do lednice vychladit a ztuhnout. Před podáváním jej posypejte moučkovým cukrem a podávejte.