Vláčný domácí chléb plněný bramborami a sýrem - postup přípravy
Domácí pečivo je kategorie produktů, jejichž popularita je strmě na vzestupu. Celý internet se doslova hemží recepty na pečivo – a nutno dodat, že často jsou vážně skvělé! Ten, který vám přinášíme dnes, je jedním z nich. Upečené těsto je jako z nadýchané vaty a kořeněná bramborová náplň se sýrem je až nečekaně uspokojivá. Podle chuti ji samozřejmě můžete nejrůznějším způsobem doplnit či úplně obměnit a naplnit chléb tím, co máte rádi.
Těsto
Náplň
Na potření a posypání
Do hluboké mísy nasypejte cukr a sušené droždí a zalijte obojí teplým, avšak ne horkým, mlékem. Promíchejte, přidejte jedno vajíčko a rozpuštěné máslo. Znovu promíchejte, a nakonec zasypejte hladkou moukou a lžičkou soli. Takto zadělejte hutné těsto. Nejprve míchejte stěrkou a jakmile začne hmota držet pohromadě, pokračujte v hnětení rukama. Výsledkem by mělo být pružné těsto, které nelepí na stěny mísy ani na prsty. Z těsta zformujte bochánek a nechte ho v zakryté míse odpočívat a kynout na teplém místě po dobu kolem 40 minut.
Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Oškrábejte dvě velké brambory a rozkrájejte je na malé kousky. Vsypte je do hrnce, zalijte je vodou a nechte uvařit doměkka. Uvařené brambory pak rozšťouchejte na kaši. Přidejte do kaše sůl, pepř, červenou papriku a sušenou mátu a veškeré koření stěrkou dobře do bramborové kaše zapracujte.
Nyní už by mělo být těsto vykynuté. Opatrně ho proto vyndejte ven z mísy, lehce ho posypejte hladkou moukou, prohněťte a rozdělte jej na dvě části. Každou z nich vyválejte na velkou kulatou placku. První placku přesuňte na talíř vytřený máslem, vyklopte na ni kořeněnou bramborovou kaši a stěrkou ji rozprostřete po celé ploše těsta. Navrch nasypejte strouhaný čedar nebo jiný oblíbený sýr a zakryjte druhou rozválenou plackou. Spoje na okrajích podhrňte dospodu, abyste placky uzavřeli a chléb se následně nerozbaloval.
Povrch potřete vaječným žloutkem. Malou skleničkou doprostřed vykrojte kulatý střed a s pomocí prstů vymačkejte od středu ke krajům paprsky, jako byste vytvářeli sluníčko. Linie „sluníčka“ posypejte mákem a plochu trojúhelníkových dílů světlými a tmavými sezamovými semínky. Celý povrch pak posypejte jemně nasekanou čerstvou petrželkou. Vložte dobrotu do trouby rozpálené na 180 °C a pečte ji po dobu 30 minut. Po dopečení nechte mírně zchladnout a podávejte.