Vlnitý koláč z kynutého těsta - postup přípravy
Máte rádi kynuté koláče k snídani a na svačinu? Potom vás zcela určitě nadchne ten se sušenými brusinkami. Je velmi nadýchaný a jemný konzistencí. Proto se rozplývá na jazyku. S šálkem dobré kávy bude naprosto dokonalý!
Ingredience
Začněte tím, že si ve vlažném mléku rozpustíte sušené droždí (může být i čerstvé). Dále přidejte i krupicový cukr, sůl, vejce, prosátou hladkou mouku, smetanu ke šlehání.
Z ingrediencí vypracujte vláčné homogenní těsto, které se nebude lepit na prsty. To překryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu.
Tvarování koláče s brusinkami a jeho pečení v troubě
Až těsto vykyne, vyjměte ho z mísy a propracujte ještě rukama na pomoučeném vále. Dále jej rozdělte nožem na pět stejně velkých kousků, které vytvarujte do bochánků. Ty pak překryjte potravinovou fólií a nechte dokynout další půl hodinu.
Mezitím si také nasekejte sušené brusinky. Na závěr pusťte se do tvarování koláče samotného. Každý bochánek vyválejte v plát a na jednom konci nařežte na nudličky. Druhý konec naplňte nasekanými brusinkami a zarolujte jako závin.
Takto vyskládejte roládky do kulaté formy s pečícím papírem a dejte péct do trouby na cca 20 minut při teplotě 170 až 180 °C.
Servírování kynutého koláče s brusinkami
Upečený koláč vyjměte z trouby, nechte zchladnout a posléze podávejte pokrájený na menší porce. Hodit se k sladkému pečivu bude jakákoliv marmeláda i džem. Skvělý bude koláč potřený i pomazánkou Nutellou. Doplnit porci lze o šálek kvalitní kávy (espresso, latté, cappuccino). Přejeme vám dobrou chuť!