Vrstvené čajové pečivo z listového těsta sypané cukrem - postup přípravy
Čerstvé čajové pečivo z listového těsta sypané cukrem je velmi jednoduché a nenáročné na suroviny. Je to ideální volba pro chvíle, kdy vás honí urputná chuť na sladké, ale doma kromě základních surovin vůbec nic jiného není. Prostě jenom listové těsto a cukr. Jednoduché, a přitom tak báječně voňavé a chutné.
Ingredience
Do mísy vyklepněte vajíčko, posypejte solí a pokapejte citrónovou šťávou. Zalijte ho čtvrt litrem horké vody a vidličkou, metlou či elektrickým šlehačem vyšlehejte do hladké konzistence. Během šlehání postupně přidávejte po lžících hladkou mouku a pokaždé ji velmi důkladně rozmíchejte. Když začne těsto houstnout, vyměňte šlehač za hnětač, případně jej zpracujte rukama, abyste získali hladké a nelepivé těsto.
To vyklopte na pomoučněný vál a ještě chvíli ho rukama hněťte a vytvarujte z něho kouli. Tu válečkem rozválejte na placku o síle kolem půl centimetru.
Změklé máslo vyklopte do misky a přidejte k němu dvě lžíce hladké mouky. Vidličkou či elektrickým šlehačem ho důkladně promíchejte, dokud nezískáte homogenní hmotu.
Našlehané máslo pak vyklopte doprostřed rozválené těstové placky a rozetřete ho tak, abyste udrželi několikacentimetrovou vzdálenost od okraje. Těsto poskládejte jako obálku a vytvořte malý polštářek. Ten vložte do igelitového sáčku a dejte ho na 15 až 20 minut do mrazáku.
Poté těsto položte na pracovní plochu a válečkem ho rozválejte na obdélníkový plát. Důležité je natahovat těsto jenom jedním směrem. Získaný plát opět poskládejte do obálky a dejte zase na 10 minut zmrazit.
Nakonec znovu těsto vyválejte na placku a posypejte celý její povrch cukrem. Cukr do těsta jemně rozválejte válečkem, znovu placku zabalte do balíčku, vložte do sáčku a vraťte na dalších 10 minut do mrazáku.
Teď už naposledy rozválejte těsto na 1 centimetr silnou placku, silikonovým kartáčem pomažte celou placku vodou a velkoryse ji zasypejte cukrem. Pak ji nožem či kráječem na pizzu rozkrájejte na porce požadované velikosti.
Zapněte troubu na 200 až 220 °C a plech vymažte VODOU. Rozložte na něj připravené porce těsta v mírných rozestupech a dejte péct na 15 minut, během nichž neotevírejte dvířka trouby. Po 15 minutách zkontrolujte, zda jsou buchtičky upečené a případně je nechte ještě chvíli dopéct.
Nakonec nechte zchladnout a podávejte s čajem nebo kávou.