Zapečená brokolice s paprikou, rajčetem a sýrem - postup přípravy
Brokolice a zelenina obecně patří mezi nejvíce nenáviděná jídla jak mezi dětmi, tak i mezi dospělými. Často v tom mají prsty pokrmy ze školních jídelen, které často byly nevalného vzhledu, barvy, vůně i chuti. To, co nevalně placené kuchařky na dětech napáchaly, už se jen velmi špatně napravuje. Dejte ale přesto všechno zelenině ještě jednu šanci a připravte si naši chutnou zapečenou zeleninu. Uvidíte, že je všechno jinak, než jste si dosud mysleli.
Ingredience
Omáčka
Brokolici, popřípadě i květák rozdělte na jednotlivé růžičky, omyjte je a nechte okapat. Na kamnech přiveďte k varu trochu osolené vody s jednou polévkovou lžící mléka. Když začne bublat, vhoďte do ní zeleninu a nechte ji pár minut povařit (spíš méně než více). Po pár minutách odstavte z kamen, vodu slijte, zeleninu propláchněte ledovou vodou a nechte okapat.
Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. Když je horká, vsypte na ni pokrájenou cibulku a nechte ji opéct dorůžova. Pak ji odstavte z kamen. Připravte si skleněnou zapékací misku nebo pekáček a bohatě jeho stěny vytřete máslem. Na dno pekáčku vsypte povařenou brokolici s květákem a vyklopte k ní z pánve restovanou cibulku. Omyjte rajče a papriku. Rajče nakrájejte na menší kousky. Z papriky odstraňte stopku, jadřinec a zbytky semínek a nakrájejte ji na tenké proužky, které rozdělte na menší kostičky. Rajčata i papriky pak vsypte do pekáčku k cibuli a zelenině.
Do hluboké mísy vyklepněte tři vajíčka, přilijte k nim mléko, rostlinný olej, přidejte čtyři lžíce mouky, jednu lžičku soli, prášek do pečiva a všechny přísady velmi dobře promíchejte. Nasekejte čerstvou petrželku nebo jinou bylinku, trochu si jí nechte stranou na posypání hotového pokrmu a zbytek vsypte do omáčky. Znovu promíchejte a touto směsí pak zalijte obsah pekáčku.
Nastrouhejte sýr a zasypejte jím celý povrch budoucího pokrmu. Zakryjte pekáček alobalem a vložte ho do trouby předehřáté na teplotu 190 °C a pečte ho po dobu 20 minut. Poté sejměte z pekáče hliníkovou fólii a vraťte zpátky do trouby dopéct dalších 10 minut, aby sýr na povrchu zčervenal. Hotový pokrm nechte mírně zchladnout, povrch posypejte nasekanou petrželkou a podávejte.
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.