Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečená cuketa s mletým masem, rajčaty a mozzarellou

4,1
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Zapečená cuketa s mletým masem, rajčaty a mozzarellou - postup přípravy

Cukety, cukety a zase cukety, to je oč tu kráčí. Tyhle zelené šišaté plody se v posledních letech vracejí na výsluní kulinářské popularity. Přitom zapékání je jedna z nejoblíbenějších úprav, které cuketám můžeme dopřát. Dnes si představíme jeden svým způsobem klasický, ale přesto neobvyklý recept na zapečenou cuketu doplněnou o mleté maso, čerstvá rajčata a mozzarellu. Je to mňamka, kterou určitě musíte vyzkoušet.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Cukety umyjte, osušte papírovými utěrkami a odkrojte konce. Nožem je podélně překrojte na dvě podlouhlé poloviny, z nichž vydlabejte střed. Nejlépe to nejspíš půjde lžící. Tím nám vzniknou čtyři cuketové loďky. Ty pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte je na 15 minut zapéct do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia.




Mezitím oloupejte cibuli a ostrým nožem ji nakrájejte na jemné kostičky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou olivového oleje a vhoďte na něj pokrájenou cibuli osmažit dozlatova. Očistěte stroužky česneku a nasekejte ho na tenké plátky. Dužninu, kterou jste vydlabali z cukety, nakrájejte na menší kostky a když je cibule osmažená, vhoďte k ní do pánve cuketu i s česnekem, zmírněte oheň a restujte vše přibližně 7 minut.

Když je směs hotová, opatrně z pánve vyjměte do misky zeleninu, v případě potřeby přilijte trochu oleje a když je horký, dejte na něm orestovat mleté hovězí maso. Když je dostatečně opečené, přisypejte k němu směs cibulky, česneku a pokrájené cukety, promíchejte, přiklopte pokličkou a na mírném ohni ještě chvíli povařte.


Omyjte a osušte zelené bylinky a nasekejte je nožem najemno. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle a promíchejte ho s krájenými bylinkami. Tuto směs pak přidejte do pánve s mletým masem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte.

Mozzarellu nakrájejte na plátky. Umyjte a osušte také rajčata a rovněž je nožem opatrně nakrájejte na plátky.

Vyjměte lehce rozpečené cuketové loďky z trouby, naplňte je povařenou směsí masa a zeleniny, povrch zakryjte plátky mozzarelly, na kterou vyskládejte kolečka rajčat. Vraťte zpět do trouby na dalších 20 minut a poté podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů