Zapečená cuketa s rajčatovou rýží - postup přípravy
Z cuket, cibule a sýru si můžete připravit bezmasý, ale přitom velmi chutný pokrm. Vynikající přílohou je k němu rýže uvařená společně s rajčaty.
Na cuketu
Na rýži
Cukety řádně omyjte a zbavte konců. Lepší jsou ty mladé, které nemají tvrdá semena. Pak je napůl oloupejte, vždy pruh oloupejte a jeden ne (viz video), získáte tak zajímavý design. Pak cukety nakrájejte na kolečka silná asi půl centimetru. Dejte je do mísy, přidejte dvě lžičky soli, pepř, zeleninový vývar v prášku (případně vegetu) a sladkou papriku. Vše promíchejte, aby se cukety obalily.
Na pánvi s trochou olivového oleje osmahněte cibule nakrájené na půlkolečka, dokud nezačnou mírně hnědnout. Pak do zapékací mísy vyskládejte kolečka cukety a navrch dejte cibuli. Rozšlehejte vejce a přidejte k nim jogurt, dva prolisované stroužky česneku a osolte. Vše promíchejte a směsí zalijte cuketu. Poté ji dejte péct do trouby rozehřáté na 200 °C na 30 minut.
Cibuli si nakrájejte na kostičky a dejte ji na pánvi smažit na troše olivového oleje. Když zesklovatí, přidejte k ní na kostičky nakrájená rajčata a dle chuti oregano. Nechte 5 až 7 minut provařit. Pak přidejte 1 šálek důkladně propláchnuté rýže. Přilijte 3 šálky vody, vše osolte a nechte vařit 30 minut pod poklicí na mírném plameni.
Nastrouhejte si tvrdý sýr na hrubém struhadle. Zapečenou cuketu po půl hodině vytáhněte z trouby, zasypejte ji sýrem a dejte na dalších 10 minut zapéci. Poté ji vyndejte, naporcujte a servírujte s rajčatovou rýží.