Zapečené brambory plněné houbami a sypané slaninou - postup přípravy
Jednoduchý oběd nebo večeře z pár levných surovin. To je pokrm, který je ale tak voňavý a chutný, že se budete olizovat až za ušima. V jednoduchosti je totiž krása. Je to víc než prosté zapečené brambory. Jejich kouzlo tkví v použitém postupu, který z nich činí cosi neobyčejného.
Ingredience
Brambory oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle do hluboké mísy. Vyklepněte k nim dvě vajíčka, přidejte dvě čajové lžičky soli, hladkou mouku a vše promíchejte do jednolité směsi.
Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou másla a když je horké, osmažte na něm cibulku dozlatova.
Houby očistěte a nakrájejte je na tenké plátky, které můžete v případě potřeby ještě rozdělit na menší kousky. Vhoďte je do pánve k cibuli, podle chuti osolte a opepřete a restujte dozlatova.
Zapněte troubu, aby se rozehřála na 220 °C a plech či zapékací misku vytřete malým množstvím tuku (oleje, másla či sádla).
Připravte si menší misku, kterou vyložte kusem igelitové fólie. Vložte do ní trochu strouhaných brambor a prsty je upěchujte do tvaru misky. Do prohlubně vložte trochu restovaných hub, navrch přidejte ještě trochu bramborové směsi a s pomocí igelitu vše vytvarujte do válečku podobného bramboře. Fólii zatočte a uzlíček důkladně upěchujte.
Hotovou „bramboru“ vložte na plech a stejným způsobem zpracujte i zbytek bramborové směsi a hub. Z uvedeného množství surovin byste měli získat asi 8 porcí.
Plech s bramborami zakryjte hliníkovou fólií a vložte do vyhřáté trouby péct po dobu 40 minut.
Slaninu nakrájejte na malé kostičky, které na horké pánvi zprudka osmahněte dozlatova.
Po 40 minutách vyjměte plech z trouby a odstraňte z něj alobal. Povrch brambor posypejte slaninovými škvarky a přelijte výpekem z nich a vraťte zpátky do trouby (tentokrát už bez alobalu) dopéct na dalších 10 minut.
Po dopečení dobrotu rozdělte na talíře a ještě horké podávejte spolu s čerstvou zeleninou a bylinkami.
Dobrou chuť.