Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené brambory plněné houbami a sypané slaninou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 75 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Zapečené brambory plněné houbami a sypané slaninou - postup přípravy

Jednoduchý oběd nebo večeře z pár levných surovin. To je pokrm, který je ale tak voňavý a chutný, že se budete olizovat až za ušima. V jednoduchosti je totiž krása. Je to víc než prosté zapečené brambory. Jejich kouzlo tkví v použitém postupu, který z nich činí cosi neobyčejného.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Brambory oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle do hluboké mísy. Vyklepněte k nim dvě vajíčka, přidejte dvě čajové lžičky soli, hladkou mouku a vše promíchejte do jednolité směsi.




Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou másla a když je horké, osmažte na něm cibulku dozlatova.

Houby očistěte a nakrájejte je na tenké plátky, které můžete v případě potřeby ještě rozdělit na menší kousky. Vhoďte je do pánve k cibuli, podle chuti osolte a opepřete a restujte dozlatova.

Zapněte troubu, aby se rozehřála na 220 °C a plech či zapékací misku vytřete malým množstvím tuku (oleje, másla či sádla).

Připravte si menší misku, kterou vyložte kusem igelitové fólie. Vložte do ní trochu strouhaných brambor a prsty je upěchujte do tvaru misky. Do prohlubně vložte trochu restovaných hub, navrch přidejte ještě trochu bramborové směsi a s pomocí igelitu vše vytvarujte do válečku podobného bramboře. Fólii zatočte a uzlíček důkladně upěchujte.


Hotovou „bramboru“ vložte na plech a stejným způsobem zpracujte i zbytek bramborové směsi a hub. Z uvedeného množství surovin byste měli získat asi 8 porcí.

Plech s bramborami zakryjte hliníkovou fólií a vložte do vyhřáté trouby péct po dobu 40 minut.

Slaninu nakrájejte na malé kostičky, které na horké pánvi zprudka osmahněte dozlatova.

Po 40 minutách vyjměte plech z trouby a odstraňte z něj alobal. Povrch brambor posypejte slaninovými škvarky a přelijte výpekem z nich a vraťte zpátky do trouby (tentokrát už bez alobalu) dopéct na dalších 10 minut.

Po dopečení dobrotu rozdělte na talíře a ještě horké podávejte spolu s čerstvou zeleninou a bylinkami.

Dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů