Zapečené brambory s kuřecím masem a omáčkou z rajčat a bílého vína - postup přípravy
Perfektní oběd nebo večeře z jednoduchých surovin, zato však s maximem neuvěřitelně lahodné chuti. Takové je pečené kuře na bramborách zalité omáčkou z rajčat a bílého vína, které dává všem použitým surovinám úplně nový rozměr chuti. Takhle dobré kuře s bramborem jste ještě nejedli, to nám věřte. Vyzkoušejte sami a uvidíte. Nezapomeňte nám napsat do komentářů, jak vám chutnalo.
Ingredience
Omyjte rajče, rozkrojte ho na poloviny, odstraňte stopku a nakrájejte dužninu na malé kostičky. Vložte je do hluboké mísy, přidejte k nim rajčatový protlak, očištěné a prolisované čtyři stroužky česneku a přisypejte sladkou mletou červenou papriku. Vše zalijte bílým vínem a dvěma až třemi polévkovými lžícemi oleje a vše důkladně promíchejte. Do této omáčky přidejte omyté a očištěné kousky masa a dobře je s marinádou promíchejte. Zakryjte mísu přilnavou fólií a vložte ji do lednice alespoň na půl hodiny marinovat, aby se maso nasáklo chutí marinády.
Brambory oloupejte, nakrájejte je na kolečka či na podélné čtvrtinky, vložte je do mísy a posypejte je solí a mletým černým pepřem. Postříkejte brambory trochou oleje a promíchejte, aby se všechny obalily tukem i kořením. Druhá možnost je smíchat olej, sůl a pepř vedle ve skleničce a zalít brambory přímo touto směsí. Připravte si plech na pečení, vyložte ho pečicím papírem a vsypte do něj brambory, které vyrovnejte rovnoměrně po celé ploše plechu.
Na brambory v plechu vyskládejte kousky kuřete těsně vedle sebe a navrch nalijte zbytek marinády z mísy, ve které kuřecí kousky odpočívaly. Plech zakryjte hliníkovou fólií a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C. Pečte ho po dobu kolem 35 až 40 minut. Poté opatrně sejměte z plechu alobal a vraťte maso zpátky do trouby dopéct dalších 10 nebo 15 minut, aby se kůže kuřecích kousků krásně spekla a zčervenala do báječně křupavé vrstvičky.
Dopečené brambory s kuřetem vyndejte z trouby, nechte mírně zchladnout, abyste se nespálili a servírujte na talíř vždy pár kuřecích kousků, porci brambor a přelijte směsí rajčatové omáčky a výpeku z kuřete, který se usadil na dně pekáčku. Přidejte salát z čerstvé zeleniny, posypejte nasekanou petrželkou, koprem nebo pažitkou a podávejte.