Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené brambory s kuřecím masem a omáčkou z rajčat a bílého vína

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 55 minut

Zapečené brambory s kuřecím masem a omáčkou z rajčat a bílého vína - postup přípravy

Perfektní oběd nebo večeře z jednoduchých surovin, zato však s maximem neuvěřitelně lahodné chuti. Takové je pečené kuře na bramborách zalité omáčkou z rajčat a bílého vína, které dává všem použitým surovinám úplně nový rozměr chuti. Takhle dobré kuře s bramborem jste ještě nejedli, to nám věřte. Vyzkoušejte sami a uvidíte. Nezapomeňte nám napsat do komentářů, jak vám chutnalo.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Omyjte rajče, rozkrojte ho na poloviny, odstraňte stopku a nakrájejte dužninu na malé kostičky. Vložte je do hluboké mísy, přidejte k nim rajčatový protlak, očištěné a prolisované čtyři stroužky česneku a přisypejte sladkou mletou červenou papriku. Vše zalijte bílým vínem a dvěma až třemi polévkovými lžícemi oleje a vše důkladně promíchejte. Do této omáčky přidejte omyté a očištěné kousky masa a dobře je s marinádou promíchejte. Zakryjte mísu přilnavou fólií a vložte ji do lednice alespoň na půl hodiny marinovat, aby se maso nasáklo chutí marinády.

2. KROK

Brambory oloupejte, nakrájejte je na kolečka či na podélné čtvrtinky, vložte je do mísy a posypejte je solí a mletým černým pepřem. Postříkejte brambory trochou oleje a promíchejte, aby se všechny obalily tukem i kořením. Druhá možnost je smíchat olej, sůl a pepř vedle ve skleničce a zalít brambory přímo touto směsí. Připravte si plech na pečení, vyložte ho pečicím papírem a vsypte do něj brambory, které vyrovnejte rovnoměrně po celé ploše plechu.

3. KROK

Na brambory v plechu vyskládejte kousky kuřete těsně vedle sebe a navrch nalijte zbytek marinády z mísy, ve které kuřecí kousky odpočívaly. Plech zakryjte hliníkovou fólií a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C. Pečte ho po dobu kolem 35 až 40 minut. Poté opatrně sejměte z plechu alobal a vraťte maso zpátky do trouby dopéct dalších 10 nebo 15 minut, aby se kůže kuřecích kousků krásně spekla a zčervenala do báječně křupavé vrstvičky.

4. KROK

Dopečené brambory s kuřetem vyndejte z trouby, nechte mírně zchladnout, abyste se nespálili a servírujte na talíř vždy pár kuřecích kousků, porci brambor a přelijte směsí rajčatové omáčky a výpeku z kuřete, který se usadil na dně pekáčku. Přidejte salát z čerstvé zeleniny, posypejte nasekanou petrželkou, koprem nebo pažitkou a podávejte. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů