Zapečené karbanátky s rajčatovo-smetanovou směsí - postup přípravy
Spojení mletého masa a několika druhů zeleniny lze připravit neobyčejně chutný oběd nebo večeři. Díky vyladěné kombinací chutí bude vynikající a zelenina mu dodá lehkost.
Na karbanátky
Na směs
Cibuli na maso rozkrájejte na kostičky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a půlku střední hlávky zelí nakrouhejte na nudličky. Dejte na pánev trochu oleje a smažte cibuli, dokud nezesklovatí. Pak přidejte mrkev a smažte 2 minuty. Poté dodejte zelí a za občasného míchání smažte 15 minut. Pak směs osolte, sundejte ze sporáku a nechte několik minut vychladnout.
Poté ke směsi přidejte mleté maso, půl lžičky soli a koriandru, pepř, 2 stroužky česneku a všechnu hmotu důkladně promíchejte. Vytvarujte z ní 10 karbanátků, které z obou stran dozlatova osmažte na pánvi na troše oleje, asi 2 minuty z každé strany.
Cibuli na směs si nakrájejte na kostičky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a nastrouhejte si nahrubo také dužinu dvou rajčat. Dejte cibuli smažit na pánev na oleji. Počkejte, až zesklovatí, přidejte mrkev a smažte několik minut. Pak přidejte rajčata a vařte na středním plameni 5 až 7 minut. Osolte, opepřete, přidejte lžičku cukru, přimíchejte zakysanou smetanu a vařte 2 minuty.
Do olejem vymazaného pekáčku dejte karbanátky, nalijte na ně připravenou omáčku a dejte pekáč do předem rozehřáté trouby na 190 °C péct na zhruba 35 minut. Karbanátky servírujte se směsí, trochou vypečené šťávy a vaší oblíbenou přílohou.