Zavařené hovězí maso s rýží - postup přípravy
Hovězí maso můžete bez zkažení uchovat i rok, aniž byste ho měli v mrazáku. Máte ho pak kdykoli připravené ke konzumaci a můžete si ho vzít například i jako domácí „hotovku“ na dovolenou.
Ingredience
Na zavaření potřebujete maso, na němž je tuk. Ten ořízněte a nakrájejte na malé kostičky, libové maso na kostky. Cibuli a mrkev také nakrájejte na kostičky.
Dejte tuk do hrnce a nechte ho vysmažit. Až začnou kostičky zlátnout, přidejte libové maso a osmahněte. Pak přidejte mrkev a cibuli, vše osolte, opepřete, ochuťte sladkou paprikou a zarestujte.
Rýži několikrát properte. Trochu rýže dejte na dno sklenice, pak pokračujte vrstvou masové směsi a pak zase rýží. Vrstvy postupně střídejte, na vrchu nakonec bude rýže. Sklenici naplňte asi jen z 80 procent a pak ji zalijte k vrchu horkou vodou. Přidejte půl lžičky 70procentního octa, jiného dejte poměrově více, a zavíčkujte.
Dejte sklenice do hrnce vyloženého ručníkem. Zalijte je horkou vodou tak, aby byla ponořená i víčka, přiveďte ji k varu a na mírném plameni zavařujte 4 hodiny. Poté nechte sklenice vychladnout. Skladujte je na temném a chladném místě, jehož teplota nepřesahuje 10 stupňů.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.