Zavařené hrozny, které chutnají jako čerstvé - postup přípravy
Máte-li přebytek hroznů a chcete si na sladkých kuličkách pochutnávat i v zimě, pak vyzkoušejte tento snadný recept. Hrozny můžete přidat do dezertů, moučníků nebo je sníst samotné.
Ingredience
Sklenice včetně víček a veškeré nádobí, které budete při zavařování používat, ponořte do hrnce s vodou a mycím přípravkem na nádobí. Přidejte balení jedlé sody a nechejte projít varem po dobu alespoň 10 minut.
Sklenice a ostatní nádobí vyskládejte na plech a nechte vyschnout. Sklenice a víčka můžete sterilizovat také v troubě při 180 °C na 30 minut.
Do misky vložte citron, zalijte ho vodou a přidejte jedlou sodu. Směsí vody a sody citron důkladně omyjte a nechte stát 15 minut. Pod tekoucí vodou omyjte hrozny a kuličky otrhejte do mísy. Ovoce, které má na sobě náznak hniloby, vyhoďte.
Citron nakrájejte na měsíčky a hrozny ještě jednou opláchněte pod tekoucí vodou. Do sklenice vložte část hroznů, plátky citronu opřete o stěnu sklenice a vrstvěte dál hrozny, až bude sklenice plná. Hotovou sklenici zasypte cukrem a zalijte až po okraj vodou. Poté ji uzavřete víčkem.
Na dno hrnce položte utěrku, vyskládejte do ní sklenice, zalijte vodou do 3/4 výšky sklenice a přiveďte k varu. Poté zavařujte 30 minut na mírném plameni. Zavařené hrozny nechte v hrnci vychladnout a pak je uložte na tmavé místo.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Moje kuchyně Tanja