Zeleninová paštika s tvarohem - postup přípravy
Zeleninová paštika s tvarohem je originální a výživnou alternativou k tradiční masové pomazánce. Má bohatou chuť, připravíte ji rychle a můžete ji podávat i na slavnostech.
Znáte ten moment, kdy máte chuť na něco lehkého, ale zároveň výživného? Něco, co se hodí na chleba, k zelenině nebo jen tak na lžičku? Zeleninová paštika s tvarohem je přesně to. Jemná, krémová, plná chuti a hotová raz dva. A co je nejlepší – obejde se bez masa, ale přesto zasytí a potěší.
Tahle pomazánka je skvělá volba pro každého, kdo chce jíst trochu jinak, ale nechce dělat kompromisy v chuti. Kombinace pečené zeleniny a tvarohu funguje překvapivě dobře – lilek dodá krémovost, paprika sladkost, cibule šmrnc a tvaroh to celé krásně spojí. Výsledkem je paštika, která se hodí jak na běžné svačiny, tak i na slavnostní stůl.
Podobné recepty se objevují v kuchyních po celé Evropě. V Itálii se míchají pečené papriky s ricottou, v Řecku se používá jogurt a česnek, na Balkáně zase nechybí chilli nebo grilovaná zelenina. Každý má svou verzi, ale princip je stejný – jednoduché suroviny, plná chuť a rychlá příprava.
A pokud je chuť si s receptem pohrát, možností je spousta. Tvaroh se dá vyměnit za lučinu, ricottu nebo rostlinnou alternativu. Zeleninu můžete obměnit podle sezóny – cuketa, mrkev, dýně nebo třeba pečená rajčata. A když se přidá trocha citronové šťávy, čerstvé bylinky nebo pražená semínka, vznikne úplně nová varianta.
Zeleninová paštika s tvarohem je důkazem, že i jednoduché věci můžou chutnat skvěle. Je to recept, který se hodí do každé kuchyně – ať už se chystá rychlá večeře, pohoštění pro hosty nebo jen něco dobrého na chleba.
Základ
Zdobení
Na rozpáleném oleji smažte nadrobno nakrájenou cibuli 2–3 minuty. Poté k ní přidejte nakrájený lilek s červenou paprikou.
Poznámka: Před krájením z lilků odřízněte okraje, které by mohly způsobit jejich hořkost. Z paprik předem odstraňte semeníky.
Pokračujte ve smažení další 2–3 minuty, směs ochuťte solí, pepřem a pokračujte ve smažení dalších 10–15 minut.
Poznámka: Směs připravujte na mírném ohni.
Zeleninovou směs nechte chvíli chladnout, přendejte ji do mixéru, přidejte k ní tvaroh a rozmixujte ji dohladka.
Poznámka: Je-li to nutné, paštiku ještě dochuťte solí a pepřem.
Zeleninovou paštiku nechte aspoň 1 hodinu odpočívat, aby se chutě propojily a poté ji servírujte s oblíbeným pečivem.
Tip: Pochoutku skladujte ve vzduchotěsné nádobě, v lednici.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: На Праздничный Стол

