Zeleninová svačinová polévka - postup přípravy
Pokud milujete přírodu a váš zeleninový záhon překypuje plodinami, vyzkoušejte si tuto tradiční svačinovou polévku z domácí zeleniny, která je vždycky lahodnější než ta mražená nebo z obchodu. Zkuste osvědčený recept, který s námi sdílela paní Hana Petrášová.
Ingredience
Zeleninu použijte jakoukoliv, kterou zrovna vaše zahrádka poskytne. V nouzi můžete použít i mraženou, ale čerstvá chutná vždycky lépe. Před přípravou ji důkladně očistěte a nakrájejte ji na drobné kostičky (kromě pórku, ten budete do polévky přidávat až nakonec).
Nasekejte nadrobno také cibuli a česnek a spolu s nakrájenou zeleninou, houbami a kroupami nebo jinou zavářkou je dejte vařit do jemně osolené vody doměkka.
Když je zelenina téměř měkká, vedle v pánvi rozehřejte kousek másla, osmahněte na něm dvě nebo tři lžíce mouky do světle zlatavé barvy a vmíchejte do ní jednu naběračku vody z polévky. Důkladně ji rozmíchejte a tuto jíšku vyklopte do hrnce s polévkou. Bez ustání míchejte, dokud se jíška v polévce zcela nerozpustí. Poté nechte polévku ještě pár minut provařit.
Nakrájejte pórek na kroužky, vložte je do cedníku a důkladně je propláchněte proudem vody, abyste vymyli zbytky hlíny, které se do pórku dostaly během pěstování. Umyté kroužky nechte dobře okapat a vsypte je do polévky.
Polévku s pórkem dochuťte podle potřeby pepřem, podravkou či jiným kořením, které máte rádi, a ještě chvilku ji provařte. Odstavte ji ze sporáku a podávejte v talířích posypanou trochou čerstvých, jemně nasekaných bylinek.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.